Europska komisija će danas uvjetno preporučiti kandidatski status za BiH

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Europski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi će u srijedu 12. listopada objelodaniti paket proširenja zajedno s individualnim godišnjim izvještajima za svaku državu pojedinačno.

 

Nekoliko izvora iz EU su potvrdili da će EK izaći s preporukom za davanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, ali uz određene uvjete.

Koji su uvjeti?

Broj uvjeta koji će biti priloženi preporuci će biti “značajni” navode ovi izvori koji objašnjavaju da će ti uvjeti biti uglavnom vezani za 14 prioriteta koje je Europska komisija predstavila 2019. godine, u mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Te godine je Europska komisija samo izašla s prioritetima koje BiH treba da ispuni kako bi otpočela proces pristupnih pregovora i nije izašla s eksplicitnom preporukom za status kandidata.

Naime, Bosna i Hercegovina ove godine ima relativno negativan izvještaj Europske komisije. Prema dokumentu u koji RSE ima uvid Europska komisija zaključuje da u ključnim poljima Bosna i Hercegovina nije učinila nikakav napredak.

Loša ocjena u godišnjem izvještaju je razlog zašto su, kako se saznaje, neki komesari bili protiv da se preporuči status kandidata za BiH.

Koji su naredni koraci?

Paket proširenja treba da u srijedu, 12. listopada, usvoji kolegij EK-a, što podrazumijeva sve europske komesare, uključujući i predsjednicu i potpredsjednike ove institucije.

Izvori RSE su potvrdili da je pronađena kompromisna formulacija kako bi se zadovoljili svi komesari koji će, prema očekivanjima, dati suglasnost za uvjetnu preporuku.

Što je prethodilo?

Naime u slučaju Bosne i Hercegovine, donedavno, nije bilo govora da se preporuči status kandidata.

Preporuka EK da se Ukrajini dodijeli status kandidata “s razumijevanjem” da će zemlja naknadno ispuniti neophodne uvjete, a potom i dodjela ovog statusa za Ukrajinu, pokrenulo je pitanje BiH kao zemlji čiji je kandidatski status povezan s prethodnim ispunjavanjem kriterija.

Na samitu koji je održan 23. lipnja ove godine države članice su pozvale Europsku komisiju da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u Bosni i Hercegovini, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodjeljivanja statusa kandidata.

“EU je spremna da BiH dodijeli status zemlje kandidata i u tom cilju poziva (Europsku) Komisiju da bez odlaganja izvijesti

Vijeće EU o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju s posebnom pažnjom na one koji predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Europski savjet vratio da odlučuje o ovom pitanju”, stoji u usvojenim zaključcima šefova država i vlada EU na samitu u lipnju.

Nakon preporuke EK, status kandidata za jednu zemlju razmatraju i odobravaju države članice EU, na nivou šefova država i vlada.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori