Potez visokog predstavnika doprinosi stabilnosti, predstavlja prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović održao je sastanak s Andrejom Plenkovićem nakon održanih Općih izbora u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Teme razgovora obuhvatile su nužnost žurnog formiranja vlasti na svim razinama, aktualnu političku situaciju, osiguranje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, ali i potrebu postizanja dogovora o daljnjim izmjenama Izbornoga zakona te važne reformske zakone pred kojima se BiH nalazi.

Predsjednik Vlade RH Plenković čestitao je, kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, predsjedniku HNS-a BiH dr. Draganu Čoviću na izbornim rezultatima hrvatskih političkih stranaka okupljenih u HNS-u BiH te uvjerljivoj pobjedi među hrvatskim biračima.

Naglasio je da, nažalost, ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci izborom Željka Komšića, putem izbornog inženjeringa, preglasali Hrvate u izborima za hrvatskog člana Predsjedništva, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda. Poslije izbora, dodao je, potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti.

-Predsjednik Čović i Plenković pozdravili su intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koja pridonosi ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda Federacije BiH. Istaknuli su da potez visokog predstavnika doprinosi stabilnosti i boljitku BiH te predstavlja prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi. Predsjednik Čović izrazio je zadovoljstvo rezultatima HDZ-a BiH i HNS-a BiH, posebno istaknuvši da je hrvatski narod pokazao jedinstvo, snagu i otpornost u zahtjevnim okolnostima. Naglasio je i kako se nastavlja sustavna uzurpacija funkcija koje Ustavom pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu, što se već četvrti puta događa u Predsjedništvu BiH. Istaknuo je i kako se zalaže za i očekuje žurno formiranje vlasti nakon provedenih izbora. Kazao je da dogovor među političkim akterima o Izbornom zakonu i ograničenim ustavnim izmjenama ostaje prioritet u predstojećem razdoblju političkog dijaloga te ostvarenja napretka na euroatlantskom putu,navodi se u priopćenju.

Uz žurno formiranje vlasti, Plenković i Čović pozvali su na aktivan i konstruktivan rad svih političkih aktera u BiH na ostvarenju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

 

hms.ba/  https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori