‘Drvo za ogrjev novo je zlato’: Cijene energije u Europi luduju, građani se snalaze

Vrijeme:1 min, 4 sec

 

Šef njemačkog energetskog regulatora Klaus Müller rekao je da je rušenje europske energetske stabilnosti dio igre ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je “cijena ovog rata”. Rastuće cijene energije u Europi tjeraju mnoge da se vrate na izvore grijanja kao što su ugljen i ogrjevno drvo. Naime, ruska invazija na Ukrajinu preokrenula je globalna energetska tržišta i prisilila potrošače na iznimno smanjenje potrošnje kako bi nadoknadili naglo povećanje troškova energije, navodi Insider.

S približavanjem zime, navodi se u izvješću Washington Posta, zemlje u Europi suočavaju se sa surovom realnošću racionalizacije i oslanjanja na drvo. Izvori koje je citirao Washington Post rekli su da je “drvo za ogrjev novo zlato”.

U izvješću se dodaje da potrošači žure kupiti staromodnije grijalice za svoje domove koje bi mogle stvoriti probleme ako nisu pravilno instalirane. Drugi izvor rekao je da vjeruje da će se zbog promjena metoda grijanja u domovima “ove zime neke ljude morati voditi van – horizontalno”.

Cijene energije u Europi porasle su za čak 1000 posto u odnosu na prijeratne razine. Analitičari predviđaju porast siromaštva i državnog duga s daljnjim negativnim posljedicama na okoliš.

Šef njemačkog energetskog regulatora Klaus Müller rekao je da je rušenje europske energetske stabilnosti dio igre ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je “cijena ovog rata”.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.