Vidović Krišto: Zašto se Vlada i njezini saveznici protive provjeri porijekla dužnosničke imovine?

Vrijeme:2 min, 53 sec

 

Karolina Vidović Krišto reagirala je tekstom na Facebooku na to što je vlada na sjednici prošli tjedan dala negativno očitovanje na njezin prijedlog od 10. svibnja da Hrvatski sabor razmotri zaključak kojim bi se nadležne službe ministarstva financija obvezale provoditi nadzor nad odnosom prihoda i stečene imovine političkih i pravosudnih dužnosnika. Vlada je u svom očitovanju iznijela kao argument to da je u Hrvatskoj zakonodavno sve regulirano te da je precizno utvrđeno koje tijelo nadzire pravosudne ili političke dužnosnike.

Na takvo postavljanje Vidović Krišto reagira zaključkom da „hrvatska vlada ne vidi ono što vidi cjelokupna hrvatska javnost, da je u Hrvatskoj sve regulirano te da se zadovoljava forma, a u stvarnom životu vlada bezakonje i korupcija kao da zakoni ne postoje“. Kao dokaz da funkcioniraju institucije prilaže upravo otkrivenu „veliku aferu u kojoj je hrvatska javnost spoznala kako je INA oštećena za gotovo milijardu kuna“, primjećujući: „Da na računu jednog umirovljenika nije pronađeno pola milijarde kuna, ta afera vjerojatno se ne bi razotkrila. Postavlja se pitanje – koliko ovakvih korupcionaških slučajeva ima u INI i u drugim državnim tvrtkama, s obzirom na to da INA nije primijetila kako joj je pričinjena šteta od gotovo milijardu kuna?“ Podsjeća i na slučaj bivše ministrice Gabrijele Žalac, „koja je robu vrijednu tri milijuna kuna platila 13 milijuna kuna, a DORH-u ništa nije bilo sporno te je odbacio kaznenu prijavu“.

Zastupnica podsjeća da je u Hrvatskoj „zakonom utvrđeno da, utvrdi li se nerazmjer imovine i prihoda, počinitelj na tu imovinu plaća 60% kaznenog poreza“, dodajući da „Porezna uprava tu zakonsku odredbu uopće ne provodi u djelo“. Kao potkrjepu navodi to da Porezna uprava „nije utvrdila razmjer imovine te zakonitost prihoda predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića ili bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka“.

Jedino Hrvatska nije otkrila nijedan račun u inozemstvu na koji njezini državljani nisu platili porez

Narodna zastupnica Vidović Krišto zatim primjećuje kako je Hrvatska „jedina članica Europske unije koja nije ni jednom svom građaninu pronašla račun u inozemstvu na koji nije plaćen porez“, dok sve druge vlade pokušavaju ući u trag poreznim prijestupnicima. Navodi primjer kako njemačka vlada već gotovo desetu godinu iz poreznih izvora kupuje na crnom tržištu podatke o bankovnim računima svojih građana koje nisu prijavili u Njemačkoj, i na taj način naplaćuje kazneni porez u milijardama eura.

„Nedvojbeno je da je razina korupcije u Hrvatskoj prešla svaku razumnu mjeru, te da ugrožava cjelokupno hrvatsko društvo i same temelje Hrvatske države!“ – ocjenjuje Vidović Krišto te nastavlja: „Ako Plenković i njegova vlada, kao i njegovi javni i tajni saveznici, od Grbinovog SDP-a (osobno upleten u aferu Uljanik), Pupovčeva SDSS-a, do HNS-a, itd., nemaju što skrivati, zašto se onda protive utvrđivanju legalnosti imovine političkih i pravosudnih dužnosnika, te da se na taj način počne vraćati vjerodostojnost javnih dužnosnika?“

Iznoseći ocjenu da hrvatski građani ne će „pasivno promatrati uništavanje Hrvatske putem bezočne korupcije koja je na sceni u Hrvatskoj“, zastupnica ističe da od ove inicijative ne će odustati te poručujem „današnjim vladajućim strukturama da će najkasnije nakon sljedećih izbora biti proveden nadzor nad legalnosti imovine svih političkih i pravosudnih dužnosnika. Hrvatska ne će ostati u tami bezakonja i korupcije, i sigurna sam da ćemo u Hrvatskoj uspostaviti vladavinu prava i politiku čistih računa!“

 

Povezani sadržaj:

Politička korupcija i Newtonov zakon inercije

 

Karolina Vidović Krišto: Uhićenja u INI – Zaključci koje nećemo pročitati u mainstream medijima

Karolina Vidović Krišto/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)