ZELENSKI RUSIMA: Ako želite preživjeti, vrijeme je da bježite

Vrijeme:3 min, 38 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je ruske vojnike da bježe i tako sačuvaju svoje živote nakon što su ukrajinske snage pokrenule ofenzivu u blizini grada Hersona, poručivši da ukrajinska vojska vraća teritorij.

Rusija tvrdi da ukrajinski napad nije bio uspješan.

Ukrajinska ofenziva na jugu dolazi nakon tjedana zastoja u ratu koji je ubio tisuće, raselio milijune, uništio gradove i izazvao globalnu energetsku i prehrambenu krizu i ekonomske sankcije protiv Rusije bez presedana.

Rat je potaknuo zabrinutost zbog moguće radijacijske katastrofe zbog granatiranja u blizini nuklearne elektrane Zaporižja jugu Ukrajine.

Zelenskij je u svom noćnom obraćanju kasno u ponedjeljak obećao da će ukrajinske snage protjerati rusku vojsku “do granice”.

“Ako žele preživjeti – vrijeme je da ruska vojska pobjegne. Idite kući”, rekao je.

“Ukrajina vraća svoje”, rekao je Zelenskij.

Oleksij Arestovič, viši savjetnik Zelenskog, komentirajući ofenzivu u regiji Herson, rekao je da je ruska obrana “probijena u nekoliko sati”.

Ukrajinske snage granatirale su trajekte koje je Rusija koristila za opskrbu džepa na zapadnoj obali rijeke Dnjepar u regiji Herson, dodao je.

U utorak je ukrajinska javna televizija Suspilne izvijestila o eksplozijama u području Hersona, a stanovnici grada su u objavama na društvenim mrežama izvijestili o pucnjavi i eksplozijama, ali rekli su da nije jasno tko je pucao.

Glavni stožer ukrajinske vojske, u prvom jutarnjem biltenu u utorak, izvijestio je o sukobima u raznim dijelovima zemlje, ali nije dao informacije o ofenzivi u Hersonu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske trupe pokušale ofenzivu u regijama Mikolajiv i Herson, ali su imale značajne gubitke, izvijestila je novinska agencija RIA.

“Pokušaj neprijateljske ofenzive neslavno je propao”, rečeno je.

Ukrajinske rakete ostavile su grad Novu Kahovku, pod ruskom okupacijom, bez vode i struje, rekli su dužnosnici tijela koje je imenovala Rusija novinskoj agenciji RIA.

U ruskom granatiranju lučkog grada Mikolajiva, koji je ostao u ukrajinskim rukama unatoč opetovanim ruskim bombardiranjima, ubijeno je najmanje dvoje ljudi, ranjeno 24 i uništeni domovi, rekli su u ponedjeljak gradski dužnosnici i svjedoci.

Dopisnik Reutersa izvijestio je da je udar pogodio obiteljsku kuću neposredno uz školu, ubivši jednu ženu.

Vlasnik imanja Oleksandr Šulga rekao je da je ondje živio cijeli život i da mu je supruga umrla pod ruševinama.

“Pogodio je i uslijedio je udarni val. Sve je uništio”, rekao je.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače kako bi provela, kako kaže, “specijalnu vojnu operaciju” i oslobodila Ukrajinu od nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski.

Ukrajina i njezini saveznici to opisuju kao neizazvani agresorski rat.

Sukob, najveći napad na neku europsku državu od 1945., pretvorio se u rat iscrpljivanja, uglavnom na jugu i istoku, obilježen topničkim bombardiranjem i zračnim napadima.

Rusija je rano zauzela dijelove juga.

Južno zapovjedništvo Ukrajine priopćilo je da su njezine trupe pokrenule ofenzivne akcije u nekoliko smjerova, uključujući regiju Herson sjeverno od poluotoka Krim koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Ukrajina je prošlog tjedna napala više od 10 lokacija i “neupitno oslabila neprijatelja”, prema glasnogovornici koja je odbila dati detalje ofenzive, rekavši da su ruske snage na jugu ostale “prilično moćne”.

Misija IAEA-e

Nuklearna elektrana Zaporižja na jugu Ukrajine, koju su zauzele ruske snage u ožujku, ali u njoj još uvijek radi ukrajinsko osoblje, žarište je sukoba, a obje strane međusobno se optužuju za granatiranje u blizini.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputila se u postrojenje, najveću europsku nuklearnu elektranu, i trebala bi kasnije ovog tjedna pregledati i procijeniti eventualnu štetu.

Predvođena šefom IAEA-e Rafaelom Grossijem, misija će procijeniti radne uvjete i provjeriti sigurnosne sustave, priopćila je organizacija sa sjedištem u Beču.

Također će “obavljati hitne zaštitne aktivnosti”, što se odnosi na praćenje nuklearnog materijala.

Visoki ruski diplomat rekao je da se Moskva nada da će misija odagnati zablude o navodno lošem stanju elektrane.

Kremlj je rekao da je misija IAEA-e “potrebna” i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne napetosti u elektrani.

Misija mora raditi svoj posao na politički neutralan način, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz kompleksa kako bi se osiguralo da on nije meta.

“I dalje vjerujemo da bi kontrolirano zatvaranje nuklearnih reaktora u Zaporižju bila najsigurnija i najmanje rizična opcija u bliskoj budućnosti”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Ali Kremlj je ponovno odbacio napuštanje mjesta.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)