Zoran Krešić: Turković traži turske zrakoplove iznad BiH radi posjeta Erdoğana, stranci protiv

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

Kako bi se obilježilo ‘diplomatske odnose’ dviju zemalja, za vrijeme posjeta turskog predsjednika inzistira se na vojnim letjelicama, no očito je riječ o izbornoj kampanji u funkciji SDA

Za tjedan dana planiran je posjet turskoga predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Sarajevu u sklopu turneje po Balkanu, a tom prigodom “zahvaljujući” ministrici vanjskih poslova Biseri Turković planira se “iznenađenje” uz prelet turskih vojnih zrakoplova nebom iznad BiH, zbog čega se danima vode pravi mini diplomatsko-politički ratovi u zemlji, piše Večernji list BiH.

Sve to dio je izborne kampanje i potpore turskog predsjednika posrnuloj vodećoj bošnjačkoj Stranci demokratske akcije te njezinu predsjedniku Bakiru Izetbegoviću koji će u listopadu tražiti vizu za državno Predsjedništvo BiH, ali i ostanak na čelu stranke. Koordinaciju oko preleta turskih zrakoplova nebom iznad Bosne i Hercegovine preuzela je šefica diplomacije BiH s bliskim kadrovima iz Ministarstva obrane, ali i Oružanih snaga. Na svaki mogući način zaobilazi se Predsjedništvo BiH zbog straha da bi se stvari tamo ipak mogle zakomplicirati.

Stranci protiv

Uloga Bisere Turković, očito kao pouzdanice vrha SDA, smišljena je s obzirom na činjenicu da se svečani prelet turskih ratnih zrakoplova želi izvesti u sklopu obilježavanja tridesete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. Turska je druga po redu priznala Bosnu i Hercegovinu, i to 31. siječnja 1992. godine, čak i prije održavanja referenduma o neovisnosti koji je proveden 29. veljače i 1. ožujka te godine.

Zanimljivo je, međutim, kako nije bilo sličnoga prijedloga da se Bugarsku “počasti” takvom promocijom ili pak da se to napravi sa Španjolskom koja je bila treća zemlja koja je priznala neovisnost Bosne i Hercegovine desetak dana nakon provedenog referenduma. Svejedno, prema Zakonu o zrakoplovstvu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdaje odobrenja za slijetanje stranih državnih zrakoplova u BiH ili prelete stranih državnih zrakoplova koji nemaju namjeru sletjeti u BiH. Kako se, međutim, doznaje, međunarodni, vojni i civilni autoriteti angažirani u BiH, ponajprije iz NATO saveza i EUFOR-a te OHR-a i Izaslanstva EU-a, nisu izrazili simpatije prema planovima ministrice SDA s obzirom na to da je očito riječ o politikantskom potezu isključivo u funkciji predizborne kampanje te svojevrsnog “zapišavanja teritorija”.

Zbog toga je još uvijek pod znakom pitanja hoće li doći do realizacije svega toga. Ne postoji suglasje ni u državnom Ministarstvu obrane kako se postaviti prema tom pitanju. Valja, međutim, reći kako je, gledajući posve izdvojeno to pitanje ulaska stranih vojnih zrakoplova u zračni prostor BiH, od njihova angažiranja kao vojne formacije, ovo pitanje ipak uređeno Zakonom o zrakoplovstvu BiH. – Strani vojni zrakoplov može ući u zračni prostor BiH i operirati unutar toga prostora jedino ako za to posjeduje posebno odobrenje izdano od Ministarstva (prometa i veza), a uz suglasnost Ministarstva obrane BiH i u skladu s uvjetima danima u takvom odobrenju – navodi se u zakonu. Unatoč tome, ministrica Turković nastoji preko koljena prelomiti ovo pitanje.

Kao i brojna ranija kojima je posve privatizirala institucije Bosne i Hercegovine, često ih stavljajući isključivo u funkciju tek jedne strane – bošnjačke. A još češće u funkciju jedne političke stranke – SDA. Posljednje je ono vezano uz pisma oko izborne reforme u Bosni i Hercegovini te očekivanih poteza visokog predstavnika. Neposredno prije toga i oko tumačenja raznih procesa u zemlji.

Smjena Turković

O zloupotrebama u radu ministrice Turković jučer je inicirana i njezina smjena. Zatražili su to izaslanici u Domu naroda od predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije. Objašnjava se da se to traži zbog izrazito “neprofesionalnog, samovoljnog, institucionalno neusklađenog djelovanja, poduzimanja štetnih postupaka kojima se već dulje sustavno urušava autoritet i vjerodostojnost BiH u području međunarodnih odnosa, kako na vanjskopolitičkom tako i na unutarnjem planu, destrukcijom sustava unutarnje koordinacije i odlučivanja, što za posljedicu ima degradaciju Ustavom utvrđene hijerarhije i načela odlučivanja o vanjskopolitičkim pitanjima. – Smatram kako Dom naroda treba zatražiti od predsjedatelja Vijeća ministara BiH pokretanje postupka za smjenu gospođe Bisere Turković s pozicije ministrice vanjskih poslova – navodi se u inicijativi.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)