Novalić se predomislio i na dnevni red sjednice Vlade FBiH uvrstio imenovanje ravnatelja FUP-a

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH, nakon teksta u Hrvatskog Medijskog Servisa, ali i drugih portala koji su se kasnije bavili istom temom, danas je na dnevni red sutrašnje sjednice federalne vlade uvrstio i točku – Rješenje o imenovanju ravnatelja Federalne uprave policije, doznaje HMS.

Podsjećamo, HMS je jučer prvi objavio da se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade Federacije BiH neće naći imenovanje ravnatelja FUP-a te da se trakavica po tome pitanju nastavlja i dalje.

Ponovno valja istaknuti da je, sukladno Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH, Vlada FBiH dužna u roku od 30 dana (nakon što je zaprimila bodovnu listu najbolje ocijenjenih kandidata od strane Neovisnog odbora Parlamenta Federacije BiH koji provodi natječajnu proceduru), imenovati ravnatelja FUP-a. S obzirom na to da je Vlada bodovnu listu zaprimila 14. srpnja, krajnji zakonski rok za imenovanje bio je 15. kolovoza.

Taj isti Zakon o unutarnjim poslovima FBiH izrijekom navodi da ministar unutarnjih poslova FBiH i ravnatelj FUP-a ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda (ministar je Aljoša Čampara, Bošnjak), jasno je da Hrvat treba doći na čelo ove entitetske policijske agencije. I sam ministar Čampara prije par dana je rekao da ne vjeruje da će doći do imenovanja čelnika FUP-a ponudivši neuvjerljive argumente.

“Ne vidim neke velike šanse da se riješi ovo pitanje, jer nije riješeno već četiri godine. Vlada radi u takozvanom tehničkom mandatu. Mislim da se puno toga ispolitiziralo, davno je trebalo završiti ovo pitanje i ne vjerujem sada da će se nekih mjesec dana pred izbore to rješavati”, rekao je ministar Čampara prije tjedan dana.

Dvojica kandidata za čelnika FUP-a su, podsjećamo, Svevlad Hoffmann, aktualni savjetnik ravnatelja Granične policije BiH (Hrvat) i Ensad Kprman, v. d. ravnatelja FUP-a (Bošnjak).

Hoffmann je u jučerašnjoj izjavi za HMS kazao da najodgovornijim za neimenovanje čelnika FUP-a vidi federalnog premijera Fadila Novalića.

“Premijer Novalić odbija ovu točku staviti na dnevni red čime onemogućava imenovanje ravnatelja te time pri punoj svijesti, bezobzirno krši zakon samo zato što federalna vlada mora imenovati mene odnosno Hrvata na upražnjenu poziciju. On time mene diskriminira po osnovu nacionalne pripadnosti i zato će morati kazneno odgovarati”, kazao je Hoffmann u jučerašnjoj izjavi HMS-u.

 

HOFFMANN ZA HMS: Novalić me kao Hrvata diskriminira, zato će morati kazneno odgovarati

 

Također, valja podsjetiti da je Vlada FBiH, odnosno njena bošnjačka ministarska većina, poništila javni natječaj za ravnatelja FUP-a koji je Neovisni odbor Parlamenta FBiH proveo još 2019. godine.

Na tom je natječaju prvorangirani bio Zoran Galić, aktualni ravnatelj Granične policije BiH, koji je tužio Vladu Federacije BiH a još je ranije u izjavi za HMS najavio je da se neće prijaviti na novi natječaj dok je postupak pred nadležnim sudom u tijeku

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)