HOFFMANN ZA HMS: Novalić me kao Hrvata diskriminira, zato će morati kazneno odgovarati

Vrijeme:3 min, 22 sec

Ne nazire se kraj sage oko imenovanja ravnatelja Federalne uprave policije (FUP). Naime, Hrvatski Medijski Servis doznaje da se imenovanje ravnatelja FUP-a neće naći ni na 328. redovitoj sjednici Vlade Federacije BiH koja će se održati u četvrtak, 25. kolovoza, u Mostaru.

Podsjećamo, kandidati za čelnika FUP-a su Svevlad Hoffmann, aktualni savjetnik ravnatelja Granične policije BiH te Ensad Korman, v. d. ravnatelja FUP-a.

Ovdje valja ponoviti da je, sukladno Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH, Vlada FBiH dužna u roku od 30 dana (nakon što je zaprimila bodovnu listu najbolje ocijenjenih kandidata od strane Neovisnog odbora Parlamenta Federacije BiH koji provodi natječajnu proceduru), imenovati ravnatelja FUP-a. S obzirom da je Vlada bodovnu listu zaprimila 14. srpnja, krajnji zakonski rok za imenovanje bio je 15.kolovoza.

Da će bošnjačka većina u Vladi FBiH nastaviti blokirati imenovanje čelnika FUP-a (jer po Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH ministar unutarnjih poslova FBiH i ravnatelj FUP-a ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda; što znači da na čelo FUP-a mora doći Hrvat jer je ministar Bošnjak) dao je prije tjedan dana naslutiti Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova FBiH koji je i izaslanik u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH te zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Ne vidim neke velike šanse da se riješi ovo pitanje, jer nije riješeno već četiri godine. Vlada radi u takozvanom tehničkom mandatu. Mislim da se puno toga ispolitiziralo, davno je trebalo završiti ovo pitanje i ne vjerujem sada da će se nekih mjesec dana pred izbore to rješavati”, rekao je ministar Čampara prije tjedan dana.

Hoffmann u cijeloj ovoj priči vidi odgovornost federalnog premijera Fadila Novalića koji izbjegava imenovanje ravnatelja FUP-a staviti na dnevni red sjednice Vlade FBiH.

“Premijer Novalić odbija ovu točku staviti na dnevni red čime onemogućava imenovanje ravnatelja te time pri punoj svijesti, bezobzirno krši zakon samo zato što federalna vlada mora imenovati mene odnosno Hrvata na upražnjenu poziciju. On time mene diskriminira po osnovu nacionalne pripadnosti i zato će morati kazneno odgovarati”, kazao je Hoffmann za Hrvatski Medijski Servis.

Hrvat kao čelik FUP-a?

Podsjećamo neki bošnjački dužnosnici javno su govorili da se ne smije dogoditi da Hrvat bude čelnik FUP-a, Hoffmann je također u jednom ranijem intervju odgovorio na pitanje može li Hrvat doći na čelo FUP-a.

-Jer, ako je tako, onda svima koji mogu utjecati na taj izbor, a u ranijem se razdoblju pokazalo da itekako imaju utjecaj, poručujem da izmijene zakon i napišu kako ravnatelj FUP-a ne smije ni pod koju cijenu biti Hrvat. Istina je da utjecajni politički krugovi u dijelu izvršne vlasti u FBiH procjenjuju da pozicija ravnatelja FUP-a ni pod koju cijenu na smije iskliznuti iz njihove kontrole. Različitim mantrama nastoji se prikazati da je dugogodišnje neimenovanje ravnatelja rezultat nepostojanja dogovora između HDZ-a i SDA, što predstavlja notornu neistinu. Naime, pozicija ravnatelja FUP-a posve je apolitična i operativna pozicija. Na proceduru njegova izbora ne bi smjeli utjecati politički krugovi, pogotovo ne oni koji dolaze iz redova onih koji u svom bliskom radnom okruženju ne trpe pripadnike drugih nacija. Imamo primjer MUP-a FBiH u kojem je, od 5 rukovodećih pozicija, triju pozicija pomoćnika ministra, tajnika Ministarstva i pročelnika Ureda ministra, apsolutno svih pet iz reda naroda kojemu pripada ministar”, rekao je Hoffmann

Također, valja podsjetiti da je natječaj za novog ravnatelja FUP-a bio raspisan i 2019. godine a na njemu je prvorangirani bio Zoran Galić, aktualni ravnatelj Granične policije BiH. Vlada FBiH, odnosno njena bošnjačka većina, nije htjela imenovati nikoga s te liste te je naloženo provođenje novog natječaja. Zbog toga je Galić tužio Vladu FBiH.

Galić je ranije ove godine za HMS kazao da očito samo podoban Hrvat po mjeri Sarajeva može doći na čelo FUP-a.

“Sve se radi s izričitom namjerom da Hrvat nikada ne dođe na mjesto ravnatelja Federalne uprave policije. Ili, bolje kazano; očito samo podoban Hrvat po mjeri Sarajeva može doći na čelo FUP-a kako bi se zadovoljila zakonska forma”, kazao je Galić u travnju za HMS.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)