Potrebni su nam vođe koje ćemo sami odabrati!

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Naši „rodoljubi“, kojima je uvijek teško podupirati, hvaliti i promicati nekoga uistinu svoga, svrstavaju se uz Plenkovića ili Milanovića. Da nije smiješno, bilo bi žalosno!

 

Zapitamo se najprije: Gdje je vlast? Izgrađuje li se? Je li neodvojiva od karizme jedne osobe? Čini li ju skupina osoba koju kolokvijalno zovemo “duboka država” ili ju delegira narod?

U ljudskim zajednicama uvijek se po skupinama nametne netko dominantan; oko njih se okupljaju oni koji su se svrstali. Borba za nadjačavanje drugih skupina i vođa stalna im je.

U demokraciji narod bira, njemu se ništa ne nameće. I vođe biramo. I dalje su nam potrebni vođe, ali ne oni koji se nameću ili koje nam sile ovoga svijeta nameću. Potrebni su nam vođe koje ćemo sami odabrati!

Potrebni su lideri koji su primjer, koji se neće obogatiti na račun naroda i zbrinuti prijatelje i rodbinu, koji su sposobni okupljati i vratiti nadu da je vlast nešto zdravo, korisno i potrebno kada se dobro upotrebljava, u službi zajedničkog dobra.

Valjda je Isus mislio i na Hrvatsku kad je rekao svojim učenicima: “Vi znate da vladari svijeta okrutno postupaju s narodom i da moćnici nad njim vladaju stegom. Ali neka među vama ne bude tako. Naprotiv, tko želi biti najveći među vama, neka vam bude sluga. Tko želi biti najveći od svih, neka vam svima bude robom. Jer ni Sin Čovječji nije došao da mu služe, već da on služi drugima i dade svoj život kao otkupninu za mnoge!”

 

Prethodno:

Elitistički Knin tolerira populistički Novi Sad

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)