Satelitske snimke pokazuju teško oštećenu rusku zračnu bazu na Krimu

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Satelitske snimke pokazuju teško oštećenu zračnu bazu na Krimu i nekoliko uništenih ruskih borbenih zrakoplova, nakon eksplozija ranije ovog tjedna, prenosi BBC. U bazi Saki u zapadnom dijelu Krima koji je anektirala Rusija u utorak je došlo do više eksplozija, a poginula je jedna osoba. Ukrajina nije preuzela odgovornost, ali novi dokazi sugeriraju mogućnost da se radilo o ciljanom napadu.

Snimke američkog Planet Labs pokazuju velika područja spaljene zemlje nakon požara koji su izbili nakon eksplozija. Čini se da su glavne piste u bazi netaknute, ali i da je najmanje osam zrakoplova oštećeno i uništeno, s nekoliko jasno vidljivih kratera. Većina ih je u posebnom dijelu baze gdje je veliki broj aviona bio smješten na otvorenom, daleko od zaklona hangara.

Slike “prije i poslije” iz Planet Labsa prva su neovisna potvrda da je baza možda oštećena. Do sada je bilo malo pojedinosti o razmjerima utjecaja eksplozija. No još uvijek je nejasno kako je baza oštećena i kojim oružjem.

Rusija tvrdi da je eksplozije izazvalo streljivo koje je eksplodiralo u skladištu, a Ukrajina, koja nije preuzela odgovornost, sugerira da su za eksplozije mogli biti krivi neoprezni ruski vojnici.

“Mislim da su ruski vojnici u bazi zanemarili vrlo jasno poznato pravilo: ne puši na opasnim mjestima”, rekao je, izrugujući se, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. Ukrajinske zračne snage objavile su da je desetak ruskih ratnih aviona uništeno, dok Rusija niječe da je bilo koji od njih oštećen.

Prema The WarZone, zračna baza Saki, koju je Rusija okupirala kada je preuzela Krim 2014., dom je 43. neovisne mornaričke jurišne avijacijske pukovnije (43 OMShAP) ruske mornarice. Ova pukovnija upravlja s 12 Su-30SM, šest Su-24M i šest Su-24MR, a istaknula se tijekom nekoliko “susreta” s NATO snagama u Crnom moru 2021.

Geopolitikanews/https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori