KOMENTAR MIROSLAVA VASILJA: Izrael poslao jasnu poruku Schmidtu – odlučite hoćete li na ovim izborima biti na pravoj strani povijesti?

Vrijeme:3 min, 57 sec

 

Podržavamo aneks četiri Daytonskog mirovnog sporazuma, legitimno zastupanje, konsocijacijski model demokracije, načelo tri konstitutivna naroda, pravo svih građana, pravo manjina – ukratko hrvatski prijedlog izmjena izbornog zakona. Sve ovo objavilo je u službenom priopćenju veleposlanstvo Države Izrael za BiH, koje se nalazi u Tirani.

Piše: Miroslav Vasilj, Pogled.ba

I naravno nakon objave priopćenja počela je tipična bh. priča. S jedne strane potpora i oduševljenje. S druge osuda i ogorčenje. Najglasniji su bili iransko veleposlanstvo u BiH te zajedno s njima notorna Bisera Turković koja je po tko zna koji put pokušala stav svoje stranke i službenog Teherana poturiti pod službeni stav Bosne i Hercegovine.

Izraelci su toga svjesni i samo su odmahnuli rukom. I zaista što ovo priopćenje znači za buduće odnose u BiH? Ono je važno iz nekoliko razloga. Pa prije svega što se tiče Hrvata u BiH razbija okove samoće i ostavljenosti. Jedna napredna demokratska država kao što je Izrael izravno je podržala vrijednosti za koje se zalažu politički predstavnici najmalobrojnijeg od tri konstitutivna naroda u BiH. Zatim ti stavovi i vrijednosti dobivaju – strateškog saveznika kojega bi poželjeli mnogi narodi i države ovog svijeta. No ne samo političkog saveznika nego i zemlju partnera u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti, digitalnoj transformaciji, poljoprivredi, medicini… u čemu Izrael kao država prednjači u planetarnim okvirima.

Osim toga Zemlja Izraelova koja se bori s brojnim sigurnosnim problemima i koja itekako zna cijeniti plodove mira jasno poručuje da podržava Daytonski sporazum, dakle međunarodni mirovni sporazum. Službeni Jeruzalem je svjestan da se takvi sporazumi ne mogu tek tako mijenjati i da se iz njih ne može uzimati ono što ti odgovara, a odbacivati ono što ti ne ide u prilog.

Izraelsko veleposlanstvo je ovim priopćenjem te ekspresnim odgovorom izraelskog veleposlanika Noaha Gala Gendlera u potpunosti razotkrilo unitarističku politiku koja pod krinkom lažnog zalaganja za Židove i Rome zapravo zagovara uzurpiranje i otimanje mjesta koja pripadaju nebošnjacima u federalnom Domu naroda i Predsjedništvu BiH. „Naša zabrinutost odnosi se na činjenicu da su prava Židovske zajednice u zemlji zloupotrebljena kako bi se blokirali esencijalni unutarnji procesi u BiH. Nećemo dopustiti takve zlouporabe“, oštro je poručio Gal Gendler.

Službeni Jeruzalem je poslao prije svega izravnu poruku osobi koja se u javnosti predstavlja kao visoki predstavnik Christianu Schmidtu s vrlo jednostavnim pitanjem – hoćete li biti na pravoj strani povijesti? Hoćete li barem na ovim izborima omogućiti najmalobrojnijem konstitutivnom narodu i židovskoj zajednici da biraju svoje predstavnike? I ta mu je poruka poslana u pravo vrijeme kada ističe rok za donošenje odluke.

I možda ono najvažnije ovdje Izrael nije podržao Hrvate nego univerzalne vrijednosti slobode, ljudskog dostojanstva, prava svakog čovjeka da bira i da bude biran bez obzira koliko je velik ili malobrojan narod ili zajednica kojem pripada. Ako netko ima moralno pravo upozoriti na nepravdu onda je to Izrael i židovski narod koji je preživio patnju kao gotovo niti jedan narod u povijesti. Nažalost i danas u cijeloj Europi cvjeta antisemitizam i anticionizam. Moglo se to osjetiti i po reakcijama dijela bošnjačke javnosti na izraelsko priopćenje. Tako ugledni povjesničar Simon Sebag Montefiore kaže kako su antisemitizam i anticionizam danas jednako snažni i na desnici i na ljevici. I to smo mogli vidjeti iz reakcije dijela bošnjačkih političara.

Nije slučajno ovo priopćenje došlo iza onoga sarajevskog dana sramote kada je u glavnom gradu jedne države koja se nalazi na europskom kontinentu pozivano na linč. Kada se po pritiskom ulice Schmidt kukavički povukao i prolongirao donošenje odluke. Kada je jedan od prosvjednika otvoreno rekao – Hrvata ima za dva vagona. A tko će se drugi pobuniti protiv trpanja ljudi u vagone nego Izrael. I zato ćemo tek u godinama koje slijede osjetiti koliko je bio važan ovaj krik izraelske politike u pustinji nepravde, mržnje i zatiranja drugoga i drugačijeg. Jasna je to poruka da Hrvatima-katolicima, Židovima i Romima bošnjački političari trebaju prestati nametati nelegitimne predstavnike.

No nije vrijeme za likovanje nego za smirivanje, okupljanje i stvaranje saveza demokratskih snaga, bilo da su u Mostaru, Banjaluci, Sarajevu, Zagrebu, Washingtonu, Londonu, Parizu, Bruxellesu, Rimu, Jeruzalemu…, koje mogu zajedno doprinijeti da se u ovom izbornom ciklusu spriječi ponovna uzurpacija, otimačina i prijevara. Zato ima jedan prelijep citati iz Knjige nad knjigama, a kojega je 1993. godine za vrijeme mirovnih pregovora s Palestincima pročitao tadašnji izraelski premijer Yitzhak Rabin:

Svemu ima vrijeme, i svakom poslu pod nebom ima vrijeme:
Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire;
Vrijeme plaču i vrijeme smijehu;
Vrijeme kad se ljubi i vrijeme kad se mrzi;
Vrijeme ratu i vrijeme miru.

I zaista neka ovaj aktualni citat za bh. prilike i spomenuto priopćenje izraelskog veleposlanstva budu poziv da je u BiH došlo vrijeme rađanja umjesto smrti; vrijeme smijeha umjesto plača; vrijeme ljubavi umjesto mržnje i vrijeme mira umjesto rata.

Pogled.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori