Moćne njemačke haubice nakon par tjedana na prvoj liniji – zakazale!

Vrijeme:1 min, 14 sec

Od početka ruske invazije na Ukrajinu njemačke su vlasti na udaru kritika zbog oklijevanja slanja pomoći u naoružanju Kijevu, a utjecajni list Spiegel sada javlja da je dio tehnike koji je Berlin ipak poslao na ratište – zakazao. Konkretno, nekolicina samohodnih haubica, moćnih PzH 2000, otkazala je poslušnost svojim operaterima na bojišnici i moraju na popravak.

Prema informacijama iz dopisa službenog Kijeva odaslanog u njemačko ministarstvo obrane sredinom ovoga tjedna, od sedam haubica koje su Ukrajini isporučene krajem lipnja, dio njih počeo je, nakon intezivne paljbe prema ruskim položajima, pokazivati poruke o “greški u radu” te im je stoga nužan popravak.

Izvori iz Bundeswehra za Spiegel kažu da je problem vjerojatno u intenzitetu paljbe, a on je sasvim izvjesno vrlo visok.

  • Mehanizam za punjenje je u situaciji kada ispaljujete i po 100 spremnika na dan pod snažnim pritiskom, a mi imamo informacije da su Ukrajinci ispaljivali daleko više od toga, govori izvor iz njemačke vojske.

Jedno punjenje ove samohodne haubice podrazumijeva 60 projektila.

Osim toga, vojnici na prvim linijama su navodno pokušavali ispaljivati posebne, tzv. pametne rakete na preveliku udaljenost. Bundeswehr je, čim je stigao dopis iz Kijeva, navodno obećao odmah poslati dodatnu količinu rezervnih dijelova kako bi se haubice čim prije dovele u red. U Berlinu inzistiraju da su ovakvi kvarovi očekivani i razumljivi.

Njemačka je dosad Ukrajini isporučila sedam samohodnih haubica, a najavila je dostavu njih još tri. Prije isporuke, operatere su iz Ukrajine doveli na obuku u Njemačku.

 

https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori