Pedro Sanchez političare u BiH pozvao na dogovor i poručio im da pokažu odgovornost

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH španjolski premijer je novinarima kazao kako je došao da bi podupro tu zemlju i jačanje demokracije, a da Španjolska snažno podupire teritorijalni integritet BiH i njen ulazak u Europsku uniju.

Predsjednik vlade Španjolske Pedro Sanchez pozvao je političare iz BiH na dogovor koji bi osigurao da ta zemlja bude funkcionalna i tako sama sebi otvori put ka članstvu u euroatlantskim integracijama

Sanchez, koji slovi za dobrog poznavatelja prilika u BiH jer je ranije bio na diplomatskoj službi u Uredu visokog predstavnika (OHR), boravio je u prvom službenom posjetu toj zemlji u svojstvu španjolskog premijera.

Postaja je to na njegovoj regionalnoj turneji čiji je cilj potaknuti reforme i napredak država zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU, a Sanchez je u BiH doputovao u trenutku kada tu zemlju potresa duboka kriza prouzročena prijeporima oko izmjena izbornog zakona.

– Prvo je potrebno smanjiti napetosti i retoriku podjela, vratiti se odlučivanju u institucijama, naći dobra rješenja za otvorena pitanja što će uvijek imati potporu međunarodne zajednice i, na kraju, moraju se imati u vidu interesu građana za boljim životom – poruka je koju je političarima u BiH poslao Sanchez.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH španjolski premijer je novinarima kazao kako je došao da bi podupro tu zemlju i jačanje demokracije, a da Španjolska snažno podupire teritorijalni integritet BiH i njen ulazak u Europsku uniju.

Pozvao je političare u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi i to još ove jeseni jer sve političke snage u Uniji žele deblokadu političkih procesa u BiH i njezinu stabilizaciju.

Pojasnio je kako je ipak prije toga potrebno usvojiti reformske zakone na kojima EU inzistira kao i osigurati demokratsku provedbu izbora u listopadu. Kazao je kako razumije postojanje različitih interesa no političari moraju pokazati odgovornost prema građanima.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovore sa Sanchezom ocijenio je kao snažnu potporu europskim i reformskim naporima u BiH što bi trebalo osigurati stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU.

– To je za BiH jako važno, posebice stoga jer će Španjolska 2023. predsjedavati Vijećem EU-a – kazao je Džaferović, dodajući kako tada očekuje novi impuls za članstvo u Uniji nakon što BiH naredne godine, kako očekuje Džaferović, dobije kandidatski status.

– BiH se neće i ne može vraćati natrag – naglasio je, te dodao kako su sve reforme u proteklih 27 godina provedene sukladno Dejtonskom sporazumu.

Nakon posjeta Sarajevu Sanchez je otputovao u Mostar kako bi se tamo sastao s gradonačelnikom Marijom Kordićem, a programom posjeta predviđeno je da njih dvojica odaju počast i polože vijenac na spomen-obilježje španjolskim vojnicima koji su poginuli u BiH od 1992. do 1995. godine kao pripadnici zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

Hina/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori