Što čeka građane? Pogledajte koliko će eura koštati košarica od 188,20 kuna

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Za 10 odabranih artikala u potrošačkoj košarici u utorak smo platili 188,20 kuna, a s utvrđenim paritetom od 7,53450 kuna za 1 euro, ista bi košarica po iskazivanju dvojnih cijena od 5. rujna te s potpunim prelaskom na euro početkom iduće godine trebala stajati 24,96 eura.

No samo ako cijene koje su u utorak vrijedile u zagrebačkim prodavaonicama – a mi smo obišli Interspar, Lidl i Konzum – ostanu iste i u sljedećem razdoblju, što je, kako nam kažu i trgovci i dobavljači, nemoguće.

 | Autor : VLFoto: VL

Predsjednik prave NTL-a Martin Evačić, ujedno i predsjednik Udruženja trgovaca pri HUP-u, kaže kako su oni s dobavljačem softvera dogovorili preračunavanje svih znamenki utvrđenog tečaja kako ne bi bilo pritužbi kupaca.

– Kad je riječ o cijeni od 5 kuna, na neki je način svejedno je li tečaj 7,53 ili 7,53450 za 1 euro, no ako roba košta nekoliko tisuća kuna ili kupujete automobil, razlika može biti i tisuću-dvije – rekao je Evačić.

Mislite li da će nam biti bolje kad uvedemo euro?

  • Da, živjet ćemo puno bolje7,81%

  • Nikako, bit će nam lošije nego sada42,19%

  • Ne znam, ali jedva čekam da uvedemo euro6,77%

  • Ne znam, ionako nemam novca4,69%

  • Čekaju nas teška vremena bez obzira na euro32,81%

  • Falit će mi kuna valuta5,73%

Nakon što su iz potrošačkih udruga iznijeli stav kako su oni sami protiv “crnih lista” onih koji budu lovili u mutnom jer riskiraju tužbe, iz Ministarstva gospodarstva u suradnji s Koordinacijskim odborom za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača uspostavili su Etički kodeks kao jedan od mehanizama koji će pridonijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače te omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u RH.

– Trgovci su svakako pod najvećim povećalom. Smatram da će 99% trgovaca potpisati Kodeks – rekao je Evačić.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)