Nastavljaju se snažne borbe na istoku Ukrajine

Vrijeme:2 min, 10 sec

Nastavljaju se snažne borbe na istoku Ukrajine, posebice za Lisičansk, posljednji grad u Luhanskoj oblasti pod kontrolom ukrajinske vojske. Grad je u sve težem položaju jer ruske postrojbe stežu obruč nadirući i s jugozapada i sa sjeveroistoka. Sve je izglednije da bi Lisačansk uskoro mogao biti u potpunom okruženju nakon zauzimanja naselja Privila sjeverno od grada i Vovčojarivke zapadno od njega. Guverner Luhanske oblasti Sergej Haidai rekao je da ruske snage jurišaju na grad sa zapada i jugozapada.

-Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje želi zauzeti veći dio Ukrajine, ali njegove su snage toliko iscrpljene borbama da u bliskoj budućnosti vjerojatno mogu samo postupno napredovati, rekla je u srijedu čelnica američkih obavještajnih službi.

Ravnateljica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, izlažući trenutnu procjenu američkih obavještajnih službi o ratu koji traje više od četiri mjeseca, rekla je da je konsenzus američkih obaviještajnih agencija da će se on nastaviti još “dugo vrijeme”.

-Ukratko, slika je i dalje prilično mračna, a stav Rusije prema Zapadu postaje sve tvrđi, rekla je Haines na konferenciji ministarstva trgovine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ovog je tjedna rekao američkom predsjedniku Joeu Bidenu i drugim čelnicima skupine G7 da želi da se rat završi do kraja godine.

No komentari Avril Haines sugeriraju da milijarde dolara modernog oružja koje Sjedinjene Države i druge zemlje isporučuju ukrajinskim snagama možda neće omogućiti da one u skorije vrijeme preokrenu stanje. Rekla je da Putin i dalje namjerava zauzeti veći dio Ukrajine iako su ukrajinske snage u veljači odbile pokušaj Rusije da zauzme glavni grad Kijev, prisiljavajući Moskvu da reducira svoj cilj na zauzimanje cijele istočne regije Donbas.

-Mislimo da zapravo ima iste političke ciljeve kao i ranije, što znači da želi zauzeti veći dio Ukrajine, rekla je Haines. Ruske su snage, međutim, toliko oslabljene u više od četiri mjeseca borbe da je malo vjerojatno da će u skorije vrijeme postići Putinov cilj, rekla je Haines u svojoj prvoj javnoj ocjeni rata od svibnja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO rasporedi trupe i infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te zemlje pridruže vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Rekao je kako je neizbježno da će se odnosi Moskve s Helsinkijem i Stockholmom pogoršati zbog njihovog članstva u NATO-u.

-Među nama je sve bilo u redu, ali sada bi moglo doći do nekih napetosti, a sigurno hoće, rekao je i dodao da je to neizbježno ako nam prijeti opasnost.

Putin je izjavu dao dan nakon što je Turska, članica NATO-a, odustala od veta na nastojanja Finske i Švedske da se pridruže savezu.

 

https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)