NOVA OPSTRUKCIJA ČELNIKA SDA: Izetbegović odbio poziv Bruxellesa, kaže da on nije predstavnik bošnjakog naroda

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

 

Glavni tajnik SDA Halid Genjac uputio je pismo šefu Delegacije Europske unije u BiH Johannu Sattleru u kojem iznosi poziciju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića vezano za usmeni poziv europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija da 6. srpnja 2002. godine u Bruxellesu na zajednički sastank s predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

“Tijekom pozivnog razgovora nisu predočene teme i dnevni rad spomenutih sastanaka, te vas ovim putem molim da nam ih dostavite u pisanoj formi.

Napominjem da predsjednik Izetbegović ne može pristati na format razgovora ukoliko on podrazumijeva tzv. „predstavnike konstitutivnih naroda“, jer takav format ne poštuje institucije i ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina nije prosti zbir tri „konstitutivna naroda“ i ovako reducirani format ne može donijeti nikakav rezultat, naročito nakon koordniranog djelovanja SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda PSBiH na rušenju zakona koji su uvjet za ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini”, navedeno je u pismu.

Podsjeća se dalje kako se “Izetbegović uvijek odazivao pozivima na sve razgovore koji su u interesu Bosne i Hercegovine, koji mogu doprinijeti poboljšanju njene funkcionalnosti i ubrzanju europskog puta”.

“Međutim, format u kojem se takvi razgovori vode mora uključivati institucije BiH: Predsjedništvo BiH, prošireni Kolegij Parlamentrane skupštine BiH ili predstavnike svih parlamentranih stranaka. Ukoliko se, pak, razgovori vode na razini političkih stranaka koje trenutno čine vladajući većinu na razini države, onda bi razgovorima morao prisustvovati i Željko Komšić, s obzirom da je Demokratska fronta dio koalicije”, poručeno je.

“Također, želim naglasiti da je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, jučer ponovo najavio secesionističke poteze, za ‘koje će čekati pogodan povijesni trenutak’, potvrđujući da ne odustaje od plana otcjepljenja entiteta RS od Bosne i Hercegovine. Takav političar ne zaslužuje sastanke u Bruxellesu, jer se time relativiziraju i amortiziraju njegove jasne i opasne prijetnje. Umjesto sastanaka u Bruxellesu s čelnim ljudima Europske komisije, predsjednik SNSD-a zaslužuje hitne i efikasne sankcije od Europske unije”, naveo je Genjac u pismu veleposlaniku Sattleru.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.