Sveti Naum Ohridski – iz grčkog pisma oblikovao glagoljicu i ćirilicu, a ljudi i danas ozdravljaju na njegovu grobu

Vrijeme:1 min, 2 sec
 

20. LIPNJA

Zajedno sa svetim Klementom sveti je Naum utemeljitelj slavenske pismenosti i kulture u Makedoniji, Bugarskoj i među susjednim Slavenima.

Sveti Naum rodio se sredinom devetog stoljeća u Makedoniji. Bio je ugledni učenik svetog Ćirila i Metoda, kojima je pomagao u evangelizaciji Moravske. Nakon smrti svetog Metoda bio je protjeran zajedno sa svetim Klementom. Odlazi najprije u Bugarsku pa nastavlja put za Ohrid. Tamo podiže manastir na jednom otoku Ohridskog jezera oko godine 900., kao svoju zadužbinu u čast svetog Mihaela Arkanđela. Zajedno sa svetim Klementom u Ohridu vodi nastavu u samostanskoj školi. Samostan je sada uređen kao hotel, a crkva svetog Nauma je kulturna znamenitost.

Opismenili su i osposobili za evangelizaciju preko 3500 monaha. Tako je slavensko sveučilište u Ohridu djelovalo dva stoljeća prije bolonjskog. Zajedno sa svetim Klementom sveti je Naum utemeljitelj slavenske pismenosti i kulture u Makedoniji, Bugarskoj i među susjednim Slavenima. Njima se pripisuje stvaranje i oblikovanje pisma glagoljice i ćirilice iz grčkog pisma.

Sveti Naum je sahranjen u Naumu 910. godine. Iznad njegove grobnice nalazi se freska koja prikazuje Naumovu smrt. U Ohridu je spomendan svetog Nauma 20. lipnja. Uz hodočasnike u Ohrid dolaze i bolesnici, među kojima su zabilježeni i slučajevi ozdravljenja.

 

https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori