Featured Video Play Icon

Z. Gavran: Ili treći entitet, ili ukidanje obaju entiteta i regionalizacija BiH po uzoru na Švicarsku

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Kako smo to i najavili, kolumnist Hrvatskog neba, analitičar međunarodnih odnosa Zdravko Gavran nastupio je u srijedu u emisiji Laudato TV “Izdvojeno specijal”. Emisiju je vodila urednica Nada Prkačin. Drugi gost bio je general u miru Željko Šiljeg. Glavna je tema bila “Rat u Ukrajini – iscrpljivanje i izgledanjivanje”, no osim o njoj bilo je riječi o još dvjema, nama bližima.

Na početku razgovora komentirane su optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota u svjetlu novije povijesti, pravosudnih odnosa i Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, koji je u Hrvatskoj na snazi od g. 2011. Apsurdno je, rekao je Gavran, da je Srbija kao agresor proglasila univerzalnu odnosno regionalnu kaznenu jurisdikciju za ratne zločine i da to druge države prihvaćaju. To otkriva “protuhrvatsku nit” u međunarodnoj zajednici, koja se vuče još od 1941., pa preko 1991. sve do danas, a po kojoj se stalno iznova nastoji kriminalizirati Hrvate. To što si je Srbija uzela za pravo proglasili kaznenu jurisdikciju izvan svoga državnog teritorija bilo bi kao da je g. 1945. ili polije Njemačka uzela pravo suditi za ratne zločine počinjene po Poljskoj, Čehoslovačkoj ili Sovjetskom savezu. Pravedno bi i logično bilo da je Hrvatska proglasila takvu jurisdikciju kako bi zločinci na njezinu teritoriju ili nad njezinim državljanima u drugim državama, osobito u Srbiji (u logorima za ratne zarobljenike i slično) bili procesuirani od hrvatskog pravosuđa.

U posljednjem dijelu emisije govoreno je o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njegovoj perspektivi. Hrvatska politika i Zagreba i Mostara išla je za “političkim minimalizmom”, dakle za borbom za konstitutivnost, izbornu reprezentativnost i jednakopravnost hrvatskoga s drugim dvama narodima, rekao je Gavran, no glavni je i praktički nerješiv problem stvoren kada je ta država definirana kao država triju konstitutivnih naroda i triju entiteta te naknadnim izmjenama i tumačenjima odredaba Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskih prava. Zapadne liberalne demokracije nemaju sluha za etničko, ali poštuju teritorij kao osnovu za ostvarivanje odgovarajućih prava. Stoga bi, po mišljenju njega kao analitičara međunarodnih političkih odnosa, najbolje rješenje bilo ili uspostaviti treći entitet ili ukinuti sadašnja dva entiteta i regionalizirati čitavu zemlju po uzoru na Švicarsku, istaknuo je Gavran. Dodao je kako u svoj toj borbi zapadnih “liberalnih demokracija” za “građansku BiH” nikomu nije palo napamet zatražiti da se ukine Republika Srpska, a pritom se Hrvate, koji nemaju nikakvu teritorijalnu osnovu (za odcjepljenje), stalno nastoji okriviti kao one koji (tobože) razbijaju BiH.

Snimka emisije može se pogledati na youtubeu:

LaudatoTV/Hrvatsko nebo

Odgovori