‘Ruski Davos’ spao na Kinu, Bjelorusiju, Indiju i Dodika

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

Ruski Davos, kako su mediji prozvali ranija okupljanja svjetske političke i ekonomske elite na Ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu, ove godine protječe u sjeni ruske agresije na Ukrajinu i zapadne izolacije koja je zbog toga nametnuta Rusiji.

Zbog toga ove godine u Sankt-Peterburgu neće biti globalne financijske elite koja je redovito pohodila taj skup, koji od 1997. godine, kada je prvi put održan, simbolizira rusko otvaranje i integraciju u europski i svjetski financijski i gospodarski sustav. Forum je započeo u srijedu, i traje do sutra.

Suočeni s novom geopolitičkom realnošću, organizatori okupljanja u rodnom gradu ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji i tradicionalno sudjeluje na ovom forumu, ove su godine pozornost usmjerili na goste iz Kine i drugih zemalja koje se nisu pridružile zapadnim sankcijama protiv Moskve, što bi trebalo nadoknaditi izostanak zapadnih gostiju.

Egipat, Iran, UAE…

Iako glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov minimizira važnost tog izostanka, naglašavajući da strani investitori ne dolaze samo iz Sjedinjenih Država i Europske unije, upućujući pritom na važnost gostiju iz Azije i Bliskog istoka, nema sumnje da će ovogodišnje okupljanje u Sankt-Peterburgu, koje su zbog sjaja i elitizma uspoređivali s godišnjim okupljanjem svjetske gospodarske i političke elite u švicarskom Davosu, proteći drukčije od svih dosadašnjih.

Skup na koji su dosad dolazili bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, bivša šefica MMF-a i aktualna šefica Europske središnje banke Christine Lagarde i čelnik ExxonMobila i bivši američki državni tajnik Rex Tillerson, sada je “spao” na goste iz kavkaskih zemalja i ruske bliskoistočne saveznike, poput egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija, koji će se skupu obratiti putem videopoziva.

Bit će tu i dužnosnici i govornici iz Bjelorusije, Kine, Srednjoafričke Republike, Indije, Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije, a u Sankt-Peterburg dolazi i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji bi se u petak trebao susresti s ruskim predsjednikom Putinom, dok je četvrtak Dodik trebao razgovarati s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom, kojemu je nedavno zbog sankcija i blokade zračnog prostora bio onemogućen dolazak u Beograd. Uoči odlaska u Rusiju, Dodik je na Twitteru čestitao Putinu ruski praznik, Dan Rusije.

Neuspjeh sankcija

Putin će svoj tradicionalni govor na Ekonomskom forumu održati u petak, a ruski Interfax najavljuje da će se u govoru Putin usredotočiti na međunarodnu gospodarsku situaciju i zadaće Rusije u bliskoj budućnosti. Nema sumnje da će se Putin pohvaliti otpornošću ruskog gospodarstva, koje je ostalo na nogama i pokazalo neočekivanu žilavost unatoč činjenici da će Rusija ući u povijest i kao zemlja koja se u posljednja četiri mjeseca suočila s više od 7500 sankcija i ograničenja koji su nametnuti ruskom gospodarstvu, tvrtkama i pojedincima, što je najviše u povijesti.

Iako su brojni zapadni analitičari i stručnjaci očekivali da će se rusko gospodarstvo urušiti pod teretom sankcija, ne samo da se to nije dogodilo nego se očekuje da će najnoviji podaci pokazati da je ruski BDP u prvom tromjesečju ove godine zabilježio i rast, a i ruski rubalj se, nakon naglog pada, u međuvremenu oporavio.

Čini se da Rusija takav ishod može zahvaliti pravovremenim odlukama svoje središnje banke, ali i činjenici da su strane zemlje, a među njima i zapadne, nastavile kupovati ogromne količine ruske nafte i plina, što je osiguralo financiranje Putinova ratnog stroja u Ukrajini, istodobno razbivši iluziju da će sankcije prisiliti Putina na mir.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)