Klevetanju PHB-a radi „dokazivanja“ da HDZ ne prikriva jugokomunistički teror kratke su noge

Vrijeme:4 min, 41 sec

 

Na Nenada Piskača započeli su 24. svibnja orkestrirani napadi u komentarima čitatelja u mediju bliskom HDZ-u nakon što je on dan uoči sprovoda razotkrio u svojoj kolumni na Hrvatskom nebu šutnju hrvatskih državnih tijela i šutnju u javnom prostoru o predstojećem pokopu posmrtnih ostataka 133-ju žrtava jugokomunističkog terora iz poratnih dana 1945. Pritom je izričito i argumentirano prozvao nadležno Ministarstvo hrvatskih branitelja, ali i druge subjekte. Ujedno je o pogrebu, koji je obavljen 24. svibnja, najavio fotoreportažu,  koja će tek biti objavljena na našem portalu. Prije toga, mora se opovrgnuti neistinite tvrdnje širene po ujednačenom obrascu kojim se već dvije i pol godine paušalno okrivljuje oporbene desničare i nacionaliste da su „krivi“ što su davanjem javne potpore Miroslavu Škori „omogućili“ da u drugom krugu izbora za predsjednika bude izabran Zoran Milanović, a ne kandidatkinja njihova HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović.

Napadi na Nenada Piskača proširuju se izričito i na krug osoba s kojima je on blizak, iako se taj krug ne imenuje. Ti napadi odnosno “proizivanja” nedvojbeno se odnose na političku inicijativu u kojoj g. Piskač, publicist, književnik, redatelj dokumentarnih filmova i branitelj iz Domovinskog rata, sudjeluje već blizu četiri godine, od njezina začetka. To je Poticajna skupina Pokret za hrvatsku budućnost (PHB). Njoj zadrti propagatori, a osobito medijski aktivisti i plaćenici HDZ-a ispostavljaju ponovno svoje stare račune u svojoj polemici s desnim opozicijskim strankama, Mostom i Z. Milanovićem osobno. Pritom se služe podmetanjima, izmišljanjima, krivim tumačenjima i općenito klevetanjima. Oni uz ostalo tvrde da su Piskač i takvi poput njega djelovali planski u korist Z. Milanovića odnosno SDP-a te da su u tu svrhu podupirali uoči predsjedničkih izbora Miroslava Škoru – kako bi iz izgre eliminirali KGK.

Članovi Poticajne skupine i pristaše PHB-a imaju od početka otvoren i slobodan prostor za iznošenje svojih stajališta na stranicama Hrvatskog neba. Spomenute deplasirane i neutemeljene tvrdnje i optužbe razumijemo stoga i kao napadaje na političku orijentaciju i čast našeg portala. Istine radi, a bez ulaženja u daljnje rasprave, tumačenja i dokazivanja, ponovno donosimo dokument PHB-a usuglašen i objavljen uoči predsjedničkih izbora u prosincu 2019.

Riječ je o Priopćaju br. 29 Pokreta za hrvatsku budućnost od 19. prosinca 2019., koji je bio dostavljen i desetcima drugih uredništava. Tko ga (ponovno) pročita, moći će vidjeti da ni g. Piskač ni PHB nisu tada nijednog kandidata ni podupirali ni preferirali, nego su izbor prepustili slobodnoj svijesti hrvatskih birača. Moći će se neposredno uvjeriti da HDZ-ovski medijski falangisti i mediokriteti, blago rečeno, bulazne.

Darko Daran Bašić, glavni urednik portala Hrvatsko nebo

 

Poticajna skupina

Priopćaj br. 29

U Zagrebu, 19. prosinca 2019.

 

Izjava uoči izbora za predsjednika Republike Hrvatske

 

Iako su članovi Pokreta za hrvatsku budućnost u rujnu dragovoljno otišli na kavu, zbog dvojbi i upita s kojima se svakodnevno susreću osjetili su potrebu nakratko se vratiti s kave i priopćiti stajalište PHB-a uoči prvoga kruga izbora za Predsjednika Republike.

Pokret za hrvatsku budućnost smatra da svatko treba donijeti odluku samostalno, odgovorno i po savjesti. To znači zaokružiti osobu za koju se smatra da je politički pouzdana i svjetonazorski vjerodostojna te da odgovara bar glavnim očekivanjima i potrebama države i naroda. Ako eventualno nijednu takvu osobu ne nalazi među 11 kandidata, glasaču preostaje prekrižiti glasački listić i takav ubaciti u glasačku kutiju.

PHB smatra da treba glasovati u pozitivnom smislu. Već prije PHB je otklonio dosad raširenu praksu odlučivanja po kriteriju „manjega zla“: javno je više puta iznio i obrazložio zašto – zato što je i „manje zlo“ zapravo zlo.

Pokret za hrvatsku budućnost proglasio je 18. srpnja 2018. točno određene kriterije za budućnost hrvatske politike. Koji su to kriteriji, koja polazišta i koji ciljevi može se vidjeti u Proglasu hrvatskomu narodu, a i u susljednim 28-erim priopćajima, isto tako u javnim nastupima, člancima, knjigama i filmovima pojedinih članova PHB-a te u njihovim dosadašnjim aktivnostima. Prethodna četiri predsjednička mandata (2000. – 2019.) PHB ocjenjuje nedovoljnom ocjenom.

Manjinski dio biračkoga tijela već se je odlučio za kandidata SDP-a. Većinski dio biračkoga tijela još se koleba između kandidatkinje HDZ-a i neovisnog kandidata veoma bliskog HDZ-ovu biračkom tijelu. PHB se zbog prethodno rečenoga ne smatra pozvanim ni moralno obveznim arbitrirati u toj stvari.

PHB otpočetka zastupa postavku da HDZ nije više ona organizacija, onaj državotvorni, narodnjačko-demokršćanski ni idealistički entitet kakav je bar u pretežnoj mjeri bio tijekom prvog desetljeća svog postojanja. PHB čvrsto stoji uz ocjenu da HDZ nije više ni onaj strukturni ni kadrovski ni duhovni spremnik iz kojega se može roditi bilo vjerodostojan predsjednički kandidat, bilo vjerodostojno i kvalitetno zastupstvo u Hrvatskom saboru.

Kada je PHB prošle godine odbacio minimalistički koncept nametanja i biranja manjega zla i pozvao domoljubno mnoštvo iz HDZ-a i ljude iz niza manjih stranaka i skupina na stvaranje nove političke snage, najveći dio njih se je na taj poziv oglušilo. Zbog toga sada PHB – koji nema svoga kandidata za predsjednika – prepušta bez ikakva sufliranja tom istom biračkom mnoštvu odluku o tomu komu će dati i hoće li ikomu dati prednost na ovim izborima.

Što god ti birači učinili, ovaj put to će moći učiniti samo tako da preuzmu punu moralnu i domoljubnu odgovornost za svoju odluku. Nakon svih dosadašnjih nesnalaženja, lutanja, promašaja i prilijeganja uz establišment i njegove satelite, ovaj put ti birači više ne će imati prigode za „popravni“. Ne će imati ni moralno pravo na „popravni“, a niti ikakvu izliku za okrivljivanje drugih zbog posljedica svoga vlastita izbora između nametnutih im opcija na koje su sami pristajali kao na jedine ili „bogomdane“ opcije.

Poticajna skupina PHB: Izjava uoči izbora za predsjednika Republike Hrvatske

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.