PHB Priopćaj br. 29: Izjava uoči izbora za predsjednika Republike Hrvatske

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

Poticajna skupina

Priopćaj br. 29

U Zagrebu, 19. prosinca 2019.

 

Izjava uoči izbora za predsjednika Republike Hrvatske

 

Iako su članovi Pokreta za hrvatsku budućnost u rujnu dragovoljno otišli na kavu, zbog dvojbi i upita s kojima se svakodnevno susreću osjetili su potrebu nakratko se vratiti s kave i priopćiti stajalište PHB-a uoči prvoga kruga izbora za Predsjednika Republike.

Pokret za hrvatsku budućnost smatra da svatko treba donijeti odluku samostalno, odgovorno i po savjesti. To znači zaokružiti osobu za koju se smatra da je politički pouzdana i svjetonazorski vjerodostojna te da odgovara bar glavnim očekivanjima i potrebama države i naroda. Ako eventualno nijednu takvu osobu ne nalazi među 11 kandidata, glasaču preostaje prekrižiti glasački listić i takav ubaciti u glasačku kutiju.

PHB smatra da treba glasovati u pozitivnom smislu. Već prije PHB je otklonio dosad raširenu praksu odlučivanja po kriteriju „manjega zla“: javno je više puta iznio i obrazložio zašto – zato što je i „manje zlo“ zapravo zlo.

Pokret za hrvatsku budućnost proglasio je 18. srpnja 2018. točno određene kriterije za budućnost hrvatske politike. Koji su to kriteriji, koja polazišta i koji ciljevi može se vidjeti u Proglasu hrvatskomu narodu, a i u susljednim 28-erim priopćajima, isto tako u javnim nastupima, člancima, knjigama i filmovima pojedinih članova PHB-a te u njihovim dosadašnjim aktivnostima. Prethodna četiri predsjednička mandata (2000. – 2019.) PHB ocjenjuje nedovoljnom ocjenom.

Manjinski dio biračkoga tijela već se je odlučio za kandidata SDP-a. Većinski dio biračkoga tijela još se koleba između kandidatkinje HDZ-a i neovisnog kandidata veoma bliskog HDZ-ovu biračkom tijelu. PHB se zbog prethodno rečenoga ne smatra pozvanim ni moralno obveznim arbitrirati u toj stvari.

PHB otpočetka zastupa postavku da HDZ nije više ona organizacija, onaj državotvorni, narodnjačko-demokršćanski ni idealistički entitet kakav je bar u pretežnoj mjeri bio tijekom prvog desetljeća svog postojanja. PHB čvrsto stoji uz ocjenu da HDZ nije više ni onaj strukturni ni kadrovski ni duhovni spremnik iz kojega se može roditi bilo vjerodostojan predsjednički kandidat, bilo vjerodostojno i kvalitetno zastupstvo u Hrvatskom saboru.

Kada je PHB prošle godine odbacio minimalistički koncept nametanja i biranja manjega zla i pozvao domoljubno mnoštvo iz HDZ-a i ljude iz niza manjih stranaka i skupina na stvaranje nove političke snage, najveći dio njih se je na taj poziv oglušilo. Zbog toga sada PHB – koji nema svoga kandidata za predsjednika – prepušta bez ikakva sufliranja tom istom biračkom mnoštvu odluku o tomu komu će dati i hoće li ikomu dati prednost na ovim izborima.

Što god ti birači učinili, ovaj put to će moći učiniti samo tako da preuzmu punu moralnu i domoljubnu odgovornost za svoju odluku. Nakon svih dosadašnjih nesnalaženja, lutanja, promašaja i prilijeganja uz establišment i njegove satelite, ovaj put ti birači više ne će imati prigode za „popravni“. Ne će imati ni moralno pravo na „popravni“, a niti ikakvu izliku za okrivljivanje drugih zbog posljedica svoga vlastita izbora između nametnutih im opcija na koje su sami pristajali kao na jedine ili „bogomdane“ opcije.

PHB, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)