18. prosinca 1992. – Zatvoren logor Manjača

Vrijeme:1 min, 39 sec

Dana 18. prosinca 1992., posljednja skupina zatočenika napustila je logor Manjača. Vojno-poljoprivredno dobro, smješteno na planini Manjača, pokraj Banje Luke, tijekom rata pretvoreno je u koncentracijski logor.

Logor su podignuli pripadnici JNA i Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine, a prvi zatočenici bili su Hrvati zarobljeni nakon okupacije Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. Zarobljene Hrvate u nehumanim su uvjetima, po velikoj hladnoći, smjestili u hangare, tjerajući ih na teške fizičke poslove po okolnim poljima i šumama.

Uz to su ih tijekom ispitivanja fizički i psihički zlostavljali ili pak kažnjavali boravkom u zloglasnim samicama. U hangarima, zapravo golemim štalama za stoku, zarobljenici su proveli zimu u planini na podu prekrivenom slamom. Logor su čuvali stražari i psi čuvari, a poslije ga je Vojska republike Srpske, kojoj je JNA predala logor minirani i dodatno osigurala.

Rasplamsavanjem rata u Bosni i Hercegovini, nije samo narastao broj zatočenih nego se promijenila i struktura logoraša. Velik broj civila, muškaraca, ali i žena muslimanske vjere prošao je pakao logora, no neki nisu preživjeli sve brutalnija zlostavljanja. Ukupan broj zatočenika nikad nije točno utvrđen. Prema popisu međunarodnog Crvenog Križa u ljeto 1992. bilo ih je oko 3700, a procjenjuje se da ih je dvostruko više prošlo torture zatočeništva.

Kada su TV snimke logora Omarska potvrdile izvješća Crvenog križa, Europa je bila zgrožena. Nakon strašnih zločina nacizma, nitko nije očekivao da će u srcu Europe opet biti organiziran sustav koncentracijskih logora. Zbog međunarodnog pritiska logor je zatvoren, no nisu svi zarobljenici pušteni na slobodu ili razmijenjeni, već su mnogi prebačeni u druge logore.

Nažalost, tijekom 1995. bosanski su Srbi opet nakratko koristili imanje kao logor za Bošnjake. Broj ubijenih nije poznat: Haški sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije neosporno je utvrdio da je barem 10 osoba ubijeno. Druge procjene govore čak o 50 ubijenih logoraša, dočim je Međunarodni sud pravde ustvrdio kako se u blizini logora nalazi masovna grobnica.

 

daniponosa.hrt.hr/ https://daniponosa.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori