Nenad Piskač: Kako pokopati 133 žrtve jugokomunističkog terora, a da javnost ne sazna?

Vrijeme:3 min, 44 sec

 

 

Dolina Save veliko je i neistraženo grobište žrtava jugokomunističkoga poslijeratnog terora. Polako umiru i posljednji živi svjedoci. Mislili smo da će uspostavom pune hrvatske državnosti doći i do osvjetljavanja komunističkoga totalitarizma kao i do osvjetljavanja njegovih žrtava. U Maclju, primjerice, započela su iskapanja u „Titovu lovištu“, pa kad su postali očiglednim nesagledivi razmjeri zločina, odmah su zaustavljena daljnja istraživanja.

Prije dvije godine u svibnju na lokaciji Prudnice (općina Brdovec, Zagrebačka županija, desetak kilometara zapadno od Zagreba), nedaleko državne granice između Hrvatske i Slovenije, izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka iz neobilježena grobišta. Riječ je o iskopu masovne grobnice dimenzije 20,3 metra duljine i 3,2 metra širine. Samo iz tog stratišta iskopani su posmrtni ostatci stotinu trideset i tri žrtve. Ostale lokacije u blizini ostale su nedirnute.

Drugarice i drugovi, događaj treba prešutjeti!

Po nekoj čudnoj logici hrvatskoga višestranačja iskapanja žrtava komunističkoga terora pripala su u mjerodavnost Ministarstva hrvatskih branitelja. Što pak imaju hrvatski branitelji iz Domovinskoga rata s komunističkim zločinima i žrtvama njihove revolucije, zdravome razumu teško je racionalno objasniti. Usmenom predajom jučer, 22. svibnja 2022. došao sam do informacije o ukopu posmrtnih ostataka 133 osobe ekshumiranih na lokaciji u Prudnicama. Jutros pokušavam provjeriti informaciju na dvije mjerodavne adrese. Prva je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Druga je Općina Brdovec. Na njihovim web stranicama nema obavijesti o posljednjem ispraćaju i pokopu ekshumiranih žrtava.

Prema usmenoj informaciji koju dobih privatnim kanalima posljednji ispraćaj i pokop održat će se sutra, utorak, 24. svibnja 2022. u 15 sati na groblju u Laduču uz kapelu sv. Leonarda, koja spada u župu sv. Vida mučenika iz Brdovca. Adresu zupa-brdovec.hr nisam uspio otvoriti, ali jesam facebook stranicu župe, na kojoj nisam pronašao nikakvu informaciju o sutrašnjem događaju. Sad sam već (oko 11 sati) postao zabrinut. Pitam se, nisam li jučer dobio dezinformaciju. Nisam!

Naime, kaj. Sjetih se udruge Hrvatski domobran i njezina predsjednika g. Ivana Vukelića. Nazovem ga i pitam o istinitosti informacije. Potvrdio mi je da će posljednji ispraćaj biti sutra, utorak, u 15 sati na groblju u Laduču. Saznah da je mijenjana satnica ukopa i to nakon što je g. Vukelić svojim privatnim kanalima obavijestio članstvo Udruge, pa je morao zbog promjene demantirati prvotnu informaciju i ponovo informirati članstvo. Saznah nadalje da je g. Vukelić, predsjednik Hrvatskog domobrana na nacionalnoj razini, dobio službeni poziv od Općine Brdovec, no u protokolu nije predviđen kao govornik. Potvrdio mi je da mu je dopušteno sudjelovati u polaganju vijenaca.

Nekoliko korisnih informacija za nepokorene Hrvate

U kratkom razgovoru složismo se oko dvije nedvojbene činjenice: Sutra će biti najveći sprovod u našemu kraju otkad je pisane povijesti Brdovca, drugo, učinjeno je sve da na sprovod dođe što manje hrvatskih državljana i rodbine pobijenih poslije „oslobođenja“. O medijskoj šutnji, guranju pod tepih i ignoriranju ovoga događaja, dakako, raspravit ćemo poslije ukopa. I treće, dogovorismo se da se sutra vidimo na ispraćaju i ukopu bez obzira hoće li ili ne će biti zatvoren promet prema groblju u Laduču.

Portal hrvatskonebo.org jedan je od rijetkih medija, ako ne i jedini, koji prenosi točnu informaciju o najvećem ukopu u povijesti brdovečkoga kraja. Događaj ima širu, nacionalnu dimenziju, pa i europsku. Činjenica je da režim nastoji ovaj događaj što je moguće bolje sakriti od hrvatskoga naroda po istom onom obrascu po kojemu je najveći sprovod u Hrvata i ukop ekshumiranih žrtava u Maclju, njih tisuću sto i šezdeset i tri, koji je uspio svojedobno (2005. godine) sakriti od hrvatske i svjetske javnosti. 

I još jedna korisna informacija o tomu kako doći do groblja iz smjera Zagreba i Zaprešića. Kad, dakle, smjerom od istoka prema zapadu dođete do središta Brdovca s vaše desne strane ugledat ćete dvorište Osnovne škole prepoznatljivo po spomeniku palim borcima, produžite dalje sve do središta sela Laduč kad ćete s desne strane kao pouzdani orijentir da ste blizu groblja vidjeti novi „spomenik palim borcima u NOB-u“, produžite dalje i skrenite desno u Ulicu Ivana Jurišića, pa opet desno u Ulicu Matije Gupca koja vodi do kapele i groblja na kojemu će svoj mir pronaći i 133 žrtve jugokomunističkoga totalitarizma i „boraca NOR-a“. Te žrtve, kao i one još neekshumirane, u slobodnoj Hrvatskoj, članici EU, nisu zaslužile orkestriranu medijsku ogluhu i ignoriranje. Neka počivaju u miru Božjem, bez obzira na to što protokol ne predviđa dolazak predsjednika Vlade, Sabora, Države…

Poštovani čitatelji, zamislite sad da u Jasenovcu pronađu 133 posmrtna ostatka, kakav bi to „dernek“ (S. Mesić) bio i tko bi sve došao „zapaliti svijeću i položiti vijenac“.

Nenad Piskač, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)