Biden u Tokiju kazao da bi bio spreman uporabiti silu za obranu Tajvana

Vrijeme:1 min, 13 sec

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak, 23. svibnja, da bi bio spreman uporabiti silu za obranu Tajvana, skupljajući potporu na svom prvom putovanju u Aziju otkako je preuzeo dužnost za američko protivljenje rastućem samopouzdanju Kine u cijeloj regiji, navodi britanska agencija Reuters.

Američkog predsjednika Joea Bidena u svojoj je rezidenciji danas primio i japanski car Naruhito, prenosi ruska agencija TASS.

Joe Biden, koji je na mini-azijskoj turneji (Južna Koreja i Japan) započeo je pregovore s japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

“Očekuje se da će razgovarati o raznim temama, uključujući stanje u Ukrajini, sankcije Ruskoj Federaciji, smanjenje ovisnosti o ruskoj energetici, suočavanje s kineskom politikom, pitanje sjevernokorejskog raketnog i nuklearnog programa, kao i proširenje obrambene suradnje između Tokija. i Washingtona”, stoji u priopćenju.

Ako se ukaže potreba, Sjedinjene Države su spremne pružiti vojnu zaštitu Tajvanu, izjavio je Joe Biden, a prenosi TASS.

Kako prenosi agencija, američki čelnik je takvu izjavu dao na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Fumiom Kishidom nakon razgovora održanih u Tokiju.

“Da, ovo je obveza koju smo preuzeli”, rekao je Biden, odgovarajući na pitanje novinara.

Biden je podsjetio da su se Sjedinjene Američke Države složile s politikom jedne Kine, ističući kako je ideja o nasilnoj promjeni statusa otoka potpuno neprikladna.

“Ovo će biti još jedna akcija slična onome što se dogodilo u Ukrajini”, dodao je.

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo