Featured Video Play Icon

Dr. Luka Maršić: Sve više mladih brka fikciju sa zbiljom

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

„Gost Podcasta Bitno.net-a bio je ovaj tjedan dr. Luka Maršić, stručnjak za ovisnosti s Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice i predsjednik udruge KLOK (Klub ovisnika o kockanju). Razgovaralo se najviše novim ovisnostima i sve većoj zarobljenost djece i mladih zaslonima računala i mobitela.

“Zadnjih 15-20 godina kako se društvo razvijalo kroz medije i vizualizaciju dobili smo konglomerat ljudi rođenih od 1995. nadalje koji imaju problem s razumijevanjem vremena. Ne mogu ocijeniti što im je bitno u vremenu i ostaju konstantno u ugodi iluzije, fikcije i mašte, ne mogu se pomaknuti u realnost prateći svoju biološku dob i društvenu epohu koja od njih nešto očekuje”, rekao je uz ostalo dr. Maršić te dodao: “Paradoksalno je da su danas djeca od šest, sedam godina kognitivno jača od nekadašnjih 25-godišnjaka, a emotivno ostaju djeca od tri godine; tu nastaje nerazmjer između emotivnoga, biološkoga i socijalnoga.”

Izvor problema nije u tehnologijama od kojih se  ne možemo obraniti, nego izostanak izgradnje stabilnog identiteta u krugu obitelji. „Kako obiteljska komunikacija nestaje, tako netko u taj prostor ulazi. To se zove kompenzacija“, kaže dr. Maršić. “Dijete treba okupiranost, treba izloženost, treba tvoj pogled, treba tvoj glas, tvoj dodir. Kad toga nema, jasno je da se okreće Facebooku, Instagramu…”

Dr. Maršić se zalaže i za veću uključenost institucija u reguliranju uporabe pametnih telefona kod djece, slično kao što postoje pravila za vožnju automobila ili kupnju alkohola. “Institucije moraju uvesti pravila, kad, kako i kome davati mobilni telefon, jer to je stvarno opasna igračka. U životu je slično kao u vožnji, ako stalno gledaš u mobitel, nemaš koncentracije i razbiješ se. Razbit se možemo i u realnom životu, ali dijete ne može odgovoriti na problem jer je u fikciji. To je ključan problem što ono ne može razlikovati fikciju od realiteta.”

Dr Maršić govorio je i o ljekovitoj ulozi duhovnosti pri izlasku iz ovisnosti. “Gledajući najgore muke pacijenata u svojoj 28-godišnjoj karijeri, uvijek sam osjetio da Božji koncept postoji u tim ljudima, da ih Bog nije izdao, ali oni nisu spremni nositi križ. Moja je uloga pripremiti ih da mogu nositi svoj križ ako su vjernici, ili – ako ništa drugo – nositi svoju mogućnost dobra.”

 

Bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.