Završeno 60 kilometara ograde na granici Poljske i Bjelorusije

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Poljska je do sada ojačala oko 60 kilometara granice s Bjelorusijom trajnom ogradom, objavila je poljska granična straža, izvještava DPA. Radovi se odvijaju po planu i očekuje se da će biti završeni do kraja lipnja, rekla je glasnogovornica granične straže za novinsku agenciju PAP.

U kasno ljeto i jesen prošle godine situacija na granici s Bjelorusijom eskalirala je zato što su tisuće ljudi pokušale ući u Europsku uniju ilegalno. EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da namjerno dovodi migrante iz kriznih područja kako bi izvršio pritisak na EU. Broj ilegalnih pokušaja prelaska granice zadnjih je tjedana porastao jer dolaze topliji dani. U petak je granicu pokušalo prijeći 76 ljudi, prema pograničnoj straži. Vojnici su već podigli privremenu ogradu potkraj kolovoza. Riječ je o bodljikavoj žici visokoj 2,5 metra. Od kraja siječnja tu se ogradu zamjenjuje trajnom ogradom visine 5,5 metara s kamerama. Projekt stoji 366 milijuna eura.

“Jasno je da prema zakonu Europske unije možemo zaštititi i okoliš i javnu sigurnost”, izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson u četvrtak. Dodala je da se izuzeća zbog “javne sigurnosti” građana mogu koristiti kako bi se oštetio okoliš pod zaštitom Direktive o staništima EU-a. Johansson nije eksplicitno podržala zid, napominjući umjesto toga da Poljska mora dokazati da nema alternativa – i nadoknaditi utjecaj na okoliš, izvještava EUobserver.

Zid prolazi kroz zaštićena područja Natura 2000. To uključuje Bialowieza šumu, mjesto svjetske prirodne baštine UNESCO-a. Udruge za zaštitu okoliša pokušale su zaustaviti ili odgoditi projekt zbog njegovog navodnog štetnog utjecaja na okoliš. Iako je gradnja započela početkom siječnja, briselskoj izvršnoj vlasti trebalo je do kraja travnja prije nego što je Varšavi poslalo pismo u kojem zahtijeva dokaz da je zid u skladu sa zakonima EU o zaštiti okoliša. “Čim nam poljska vlada pošalje odgovor, obavijestit ćemo vas o ovom važnom pitanju”, rekla je Johansson na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u četvrtak. No, zastupnici u Europskom parlamentu optužili su komisiju za odugovlačenje s tim pitanjem, s obzirom na to da je zid već pri kraju.

Polish News javlja da je glasnogovornica poljske granične straže rekla da bjeloruske službe od početka izgradnje ograde ‘pod svaku cijenu pokušavaju zaustaviti radove’. “Na početku, prije postavljanja elemenata, pokušali su oštetiti građevinsku opremu. Na strojevima je bilo i razbijenih prozora. No, to nisu bile takve štete koje bi zaustavile radove – napomenula je i dodala da se nastavljaju bezuspješni pokušaji zaustavljanja i usporavanja izgradnje zida.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)