EU mijenja prijedlog sankcija Rusiji zbog prigovora o ruskoj nafti

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Dva izvora iz Europske komisije potvrdila su Reutersu da je prijedlog novog paketa sankcija Rusiji modificiran kako bi se Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj dozvolio dulji rok prilagodbe na zabranu uvoza ruske nafte.

Prema novom, modificiranom prijedlogu, Mađarska i Slovačka bi mogle nastaviti kupovati rusku naftu do kraja 2024., a Češka do lipnja iste godine, pod uvjetom da prije toga ne osigura alternativni izvor putem naftovoda iz južne Europe, potvrdili su izvori.

Podsjetimo, Slovačka i Češka tražile su izuzeće od uvođenja embarga na rusku naftu, a Mađarska se otvoreno protivi ideji uvođenja zabrane uvoza.

Izvorni prijedlog embarga

Prijedlog uključuje i tromjesečni prijelaz prije nego što se brodovima EU zabrani transport ruske nafte, umjesto mjesec dana, dodao je jedan od izvora. Svi su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Izvršna vlast Europske unije predložila je u srijedu naftni embargo kao dio šireg paketa sankcija EU Rusiji – šestih otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. veljače u, kako je Kremlj naziva, “posebnoj vojnoj operaciji”.

Prema izvornom prijedlogu, većina zemalja EU morala bi prestati kupovati rusku naftu šest mjeseci nakon usvajanja mjera i zaustaviti uvoz rafiniranih naftnih derivata iz Rusije do kraja godine.

Mađarska i Slovačka su u početku dobile rok za prilagodbu do kraja 2023. godine.

Bugarskoj odbijeno produljenje rokova

Bugarska je također tražila izuzeća, ali joj nisu ponuđeni ustupci u rokovima “jer oni nemaju pravog smisla”, rekao je jedan dužnosnik. Ostale tri zemlje koje su dobile više slobode “imaju objektivan problem”, dodao je dužnosnik.

Jedan od izvora rekao je da se produljenje rokova računalo prema vremenu koje je vjerojatno potrebno za nadogradnju cjevovoda. Dužnosnik je rekao da na Mađarsku i Slovačku otpada samo 6 posto uvoza nafte u EU iz Rusije, a izuzeća neće promijeniti učinak zabrane na rusko gospodarstvo.

Diplomati su rekli da su razgovori bili složeni i da nije jasno hoće li novi prijedlog dobiti potporu svih 27 država EU, što je potrebno da bi naftni embargo stupio na snagu.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)