Predsjednik Sabora pozdravlja aktivnosti Matice hrvatske

Vrijeme:49 sec

 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u srijedu, 27. travnja predsjednika Matice Hrvatske gospodina Miru Gavrana, koji ga je izvijestio o budućim aktivnostima tijekom njegova mandata, priopćio je Jandrakovićev ured.

U predstojećem razdoblju planira se jačanje ogranaka MH i izdavačke djelatnosti te niz znanstvenih i stručnih skupova. M. Gavran istaknuo je Matičinu skrb o hrvatskom jeziku te je upoznao predsjednika Sabora s inicijativom donošenja zakona o hrvatskom jeziku; dvadeset država u Europi ima takav zakon. G. Jandroković pozdravio je najavljene aktivnosti Matice i njezina novog predsjednika, posebno istaknuvši važnost zaštite i očuvanja hrvatskog kulturnog identiteta, nematerijalne kulturne baštine te hrvatskog jezika. Čestitao je 180. obljetnicu osnutka Matice kao najstarije hrvatske kulturne ustanove.

Ove godine obilježava se 175 godina od donošenja zaključka o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog jezika u javnoj uporabi. Sabor je to učinio 23. listopada 1847. na prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog, pa će se uključiti u ovogodišnje obilježavanje te povijesne odluke.

Hrvatski sabor/ https://www.sabor.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)