Featured Video Play Icon

RASPRAVA O IZVJEŠĆU EP O BIH ZOVKO REPLICIRALA DIETMARU: Ako dovodite u pitanje koncept konstitutivnih naroda, dovodite u pitanje Ustav BiH

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Članovi Odbora za vanjske poslove (AFET) u Europskom parlamentu raspravljali su o nacrtu izvješća o izvješću Komisije za 2021. godinu u Bosni i Hercegovini. Europski parlament želi izvješćem dati svoje viđenje trenutnog stanja u zemlji i istaknuti što je potrebno učiniti u njezinom procesu europskih integracija, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Izvjestitelj Evropskog Parlamenta za BiH Paoulo Rangel predstavio je Komisiji za vanjske poslove izvještaj o BiH.

“Prije 30 godina počeo je tragični rat u BiH, nakon tri desetljeća svjedočimo napetostima koje onemogućavaju zemlju prema euratlanskim integracijama. Prijete teritorijalnom integritetu zemlje i ustavnom poretku i jednakim pravima svih građana”, kazao je Rangel.

Rangel je napomenuo da izborne reforme moraju biti provedene.

“U ovom izvještaju smo istakli dva ključna problema koja su glavna prepreka u ispunjavanju 14 prioriteta:

Prvo je secesionistička retorika predstavnika političke elite u RS i njihovo povlačenje iz institucija i činjenica da ne postoji volja da se postigne sporazum o reformi izbornog zakona. Rješavanja tih problema omogućilo bi dalje reforme koje se traže u tekstu”, rekao je.

“Zato u nacrtu izvješća tražimo od svih aktera da postignu sporazum o izbornom zakonu. Izbori se moraju održati prema definiranom kalendaru. U izvješću se takođe poziva da Europska Unija iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju uključujući i ciljane sankcije protiv destabilizatora. Financiranje EU IPA fondova se mora strogo definirati pod uvjetom da se predstavnici iz RS vrate u državne institucije. Izmjene Kaznenog zakona koji će kažnjavati negiranje genocida, to mora biti uključeno u Krivični zakon”, kazao je u uvodnom izlaganju nakon čega je započela rasprava u Europskom parlamentu.

Amandman na Nacrt izvještaja o BiH koji podnosi Rangel imao je zastupnik socijalista u EP Dietmar Koster: “Žao mi je što u Izvještaju spominjete koncept konstitutivnih naroda. Mi želimo da bez obzira na etničku pripadnost, svaki čovjek ima ista prava. Jedan čovjek, jedan glas”, kazao je.

Potpredsjednica AFET-a Željana Zovko pohvalila je realističan pristup izvjestitelja te istaknula da je nacrt izvješća dobra osnova u koju odbor može nastaviti uvrštavati prikladne formulacije za potpuni obuhvat političke, gospodarske i društvene situacije te napredak reformi. Zovko je osobito pozdravila uključivanje pojma konstitutivnih naroda i poziv na dogovor o novom Izbornom zakonu. Ipak, istaknula je da još uvijek nedostaju određeni ključni elementi.

Zovko je navela da planira uložiti amandmane koji pojašnjavaju važnost postizanja legitimne zastupljenosti kroz izmjene Izbornog zakona i vraćanje duhu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, naglasivši da predstojeći izbori trebaju biti održani u urednom i mirnom ozračju.

Zovko je spomenula kako je navedeni stav nedavno potvrdio visoki predstavnik Josep Borrell te je isti uključen i u Strateški kompas EU-a. Replicirajući zastupniku Dietmaru Zovko je kazala: “Ako dovodite u pitanje koncept konstitutivnih naroda, dovodite u pitanje Ustav BiH”..

Nacrt izvješća o Bosni i Hercegovini sada je otvoren za izmjene i dopune unutar Odbora za vanjske poslove, a glasanje odbora o konačnom dokumentu zakazano je za 2. lipnja. Izvješće nakon toga prelazi u plenarnu proceduru.

 

hms.ba/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)