Njemačka se sprema za rat?

Vrijeme:50 sec

 

Njemačka je počela raditi na povećavanju broja svojih javnih skloništa, kao i na popunjavanju kriznih zaliha u slučaju rata.

To je objavila federalna ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser, prenosi Reuters pozivajući se na izvještaj lista Welt am Sonntag.

Vlada razmatra poboljšanje sistema javnih skloništa i povećat će izdatke za civilnu zaštitu, rekla je ministrica za njemački list.

“U Njemačkoj trenutno postoji 599 javnih skloništa. Provjerit ćemo možemo li naći još nekoliko sličnih. U svakom slučaju, njihova demontaža je zaustavljena”, rekla je Feaser.

Pojasnila je da vlada radi na novim konceptima, unapređuje podzemne parkinge, stanice podzemne željeznice i podrume, kako bi postali potencijalna skloništa, te da je saveznim državama dala 88 milijuna eura za postavljanje sirena.

Ministrica je također najavila da će zemlja raditi i na popunjavanju kriznih zaliha koje uključuju medicinsku opremu, zaštitnu odjeću, maske i lijekove.

Njemački kancelar Olaf Scholz ranije je obećao da će povećati sredstva za obranu i izdvojiti 100 milijardi eura za vojsku, navodi Reuters.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori