Sve više se govori da će Rusija napasti kemijskim oružjima. Ovo su najopasnija

Vrijeme:7 min, 0 sec

 

Ruske agencije i dalje primaju detaljne meteorološke podatke od zapadnih i drugih vlada, a neki vojni stručnjaci smatraju da bi se oni mogli upotrijebiti pri uporabi kemijskog ili biološkog oružja u Ukrajini.

Nešto je više od mjesec dana od početka ruske invazije na Ukrajinu. U zadnje vrijeme sve više se spominje mogućnost ruskog korištenja kemijskog i biološkog oružja.

Zapadni dužnosnici još 9. ožujka su upozorili kako su ozbiljno zabrinuti da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti korištenje kemijskog oružja u glavnom gradu Ukrajine. U procjeni kažu da bi Putin “mogao pokrenuti krajnje užasan napad na Kijev”, prenio je SkyNews.

U međuvremenu, rusko ministarstvo obrane optužilo je Ukrajinu da priprema napad kemijskim oružjem na civile za koji ima namjeru optužiti Moskvu. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki odgovorila je na ruske tvrdnje o američkim laboratorijima za biološko oružje i razvoju kemijskog oružja u Ukrajini kazavši da je to apsurdno.

Nazvala ih je trikom kojim Rusi žele opravdati daljnje smišljene, ničim izazvane napade. “Svi bismo trebali paziti na mogućnost da Rusija upotrijebi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini”, dodala je.

Naime, Rusija je objavila da Ukrajina planira iz tvornice ispustiti opasne kemikalije. Načelnik ruskog centra za upravljanje obranom Mihail Mizincev rekao je 19. ožujka za rusku državnu novinsku agenciju TASS da su “nacionalisti postavili mine u skladišta amonijaka i klora u kemijskoj tvornici Sumykhimprom u Sumiju kako bi otrovali stanovnike regije Sumi u slučaju da ruske trupe uđu u grad”.

No ovu kemijsku tvornicu granatirali su upravo Rusi, a uz što su velike količine iscurenog amonijaka prisilile stanovnike da ostanu u zatvorenim prostorima. Takve bi incidente, za što bi se optužilo Ukrajince, mogli iskoristiti kao izgovore za vlastitu upotrebu kemijskih i bioloških otrova, piše Index.hr.

Rusi prate vremenske podatke

Također, ruske agencije i dalje primaju detaljne meteorološke podatke od zapadnih i drugih vlada, a neki vojni stručnjaci smatraju da bi se oni mogli upotrijebiti pri uporabi kemijskog ili biološkog oružja u Ukrajini.

Podaci navode brzinu i smjer vjetra, količinu sunčeve svjetlosti, oborina i drugih čimbenika koji bi se mogli pokazati ključnima u planiranju napada biološkim ili kemijskim oružjem, piše Reuters. Naime, Europska organizacija za iskorištavanje meteoroloških satelita i dalje ruskim agencijama šalje vremenske podatke, iako su tri druge takve organizacije obustavile slanje takvih informacija Rusiji.

Neki zapadni vojni stručnjaci upozoravaju da bi se meteorološki podaci Europske organizacije za iskorištavanje meteoroloških satelita mogli koristiti u vojne svrhe, uključujući planiranje kemijskih i bioloških napada.

“Ako, hipotetski, planirate napad u kojem se raspršuje oblak kemikalija ili patogena, trebat će vam meteorološki podaci. Naime, ne želite da se taj otrov pospe po vašim vojnim postrojbama”, kazala je stručnjakinja za biološke prijetnje Filippa Lentzos sa sveučilišta King’s College London.

“Ako Rusi upotrijebe kemijsko oružje, to je game over”

ivši zapovjednik UN-a pukovnik Bob Stewart u razgovoru za Sky News govorio je također o ovoj temi. Rekao je da će biti “game over u obrani ukrajinskih gradova ako Rusi budu upotrijebili kemijsko oružje”.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će, ako Rusija upotrijebi kemijsko oružje u invaziji na Ukrajinu, Sjedinjene Države odgovoriti. “Odgovorili bismo, odgovorili bismo ako ga on koristi. Priroda odgovora ovisila bi o prirodi upotrebe”, rekao je Biden na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Naime, 1997. godine Moskva je objavila da ima arsenal od 40.000 tona kemijskog oružja, uključujući nervni plin VX, sarin, soman, iperit i fosgen. Službeni arsenal proglašen je uništenim 2017. godine.

Međutim, u ožujku 2018. vlada Velike Britanije optužila je Rusiju za napad novičokom nervnim otrovom iz sovjetske ere, nakon što su se bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija Skripal ozbiljno razboljeli u gradu Salisburyju.

U 2020. godini, Rusija je bila umiješana u trovanje ruskog oporbenjaka Alekseja Navalnog nervnim agensom novičokom. Velika Britanija i SAD “složili su se da ne postoji uvjerljivo objašnjenje za trovanje Navalnog, osim ruske umiješanosti i odgovornosti” i pozvali Kremlj da prijavi svoj program novičoka Organizaciji za zabranu kemijskog oružja. Rusi su ponovno zanijekali bilo kakvu umiješanost.

Vojnici su trovali izvore vode, bunare ili vrhove strijela 

Što je točno kemijsko oružje? Prema organizaciji za zabranu kemijskog oružja, izraz kemijsko oružje može se primijeniti na bilo koju otrovnu kemikaliju ili njezin prethodnik koji svojim kemijskim djelovanjem može uzrokovati smrt, ozljedu ili privremenu onesposobljenost.

Kemičar, biolog i nuklearni fizičar Johnny Nehme za ICRC odgovorio je na pitanje zašto su kemijska oružja uopće zabranjena. Vjeruje da je tome tako zbog njihove neselektivne prirode te dodaje da mogu izazvati doživotnu štetu.

“Mogu ubiti ili osakatiti bilo koju osobu, bez obzira sudjeluje li ta osoba u danom sukobu ili ne. Učinak određenog kemijskog oružja može donijeti doživotnu štetu koja bi ostala nakon završetka sukoba. Užasno je štetno koristiti oružje koje sprječava ljude da koriste zrak, da dišu”, govori on.

“Tisućama godina vojnici su trovali izvore vode, bunare ili vrhove strijela kako bi naudili neprijatelju. Arsen se tisućama godina koristio za trovanje i ubijanje ljudi. Otrovne kemikalije se već dugo koriste za nanošenje štete i ubijanja ljudi”, naveo je.

“U našoj novijoj povijesti, kemijsko oružje je namjerno korišteno u velikim razmjerima u Prvom svjetskom ratu. Bitka kod Ypresa u Belgiji poznata je po prvom kemijskom napadu. To je bio klor. Od tada su se do posljednjih godina proizvodila specifična kemijska ratna sredstva”, navodi.

Iperit – tekućina koja nije namijenjena ubijanju, nego onesposobljavanju 

Što se tiče vrsta kemijskog oružja, navodi klor za koji kaže da sam po sebi nije kemijsko oružje, dapače da je vrlo koristan pri pročišćavanju vode, što je veoma važno radi zaustavljanja širenja bolesti.

“Ali klor je kemijski spoj koji utječe na oči i sposobnost disanja. Kada se pomiješa s vodom, proizvodi klorovodičnu kiselinu. To nije vrlo učinkovito kemijsko oružje jer ga možemo osjetiti kada još nije jako otrovno. Od njega se može pobjeći. Korištenje plina klora nije zabranjeno kao takvo, ali je korištenje plina klora kao oružja zabranjeno”, navodi.

“Postoje različite kategorije kemijskog oružja. To ovisi o njihovom efektu. Jedna od njih je iperit, to je bojni otrov, radi se o žućkastoj tekućini nalik na senf koja je dizajnirana da izazove žuljeve. Nije namijenjen ubijanju, nego onesposobljavanju. U očima bi osobu oslijepio, u plućima mu sprječava disanje. Ima stopu ubijanja od 5 posto”, govori.

Od sarina se umire u najgorim mukama

Što se tiče nervnih otrova, jedan od poznatijih svakako je sarin. Radi se o vrlo opasnom živčanom bojnom otrovu iz skupine trilona. Iznimno je otrovan. Djeluje tako što zaustavlja rad enzima koji je povezan s radom mišića.

Mišići se počinju grčiti, a to podrazumijeva i one koji kontroliraju pluća. Ljudi umiru od gušenja u najstrašnijim mukama. Udisanje čak i malih količina uzrokuje prve simptome u manje od deset sekundi.

Sarin je korišten u ratu u Siriji. UN-ovi stručnjaci koji su provodili istragu u Siriji pronašli su dokaze o korištenju plina sarina u pokolju izvršenog od strane Asadovog režima koji se 2013. dogodio u Damasku. Smatra se da je u napadu poginulo više od 1400 ljudi.

Najmanje 70 osoba poginulo je u napadu smrtonosnim plinom na pobunjeničko uporište u Siriji 2017. godine. Tadašnji britanski ministar obrane Michael Fallon kritizirao je tada rusku podršku Asadovu režimu kazavši da se “kemijski napad dogodio pod ruskim nadzorom”.

Radi se o bojnom otrovu koji su slučajno otkrili Hitlerovi znanstvenici. Sam Hitler nazvao ga je sarin prema znanstvenicima koji su ga otkrili – Gerhardu Schraderu, Ottu Ambrosu, Gerhardu Ritteru i Hansu-Jürgenu von den Lindeu. Njemačka je u Drugom svjetskom ratu proizvela deset tona sarina, no nikada ga nije koristila zbog straha od savezničke odmazde.

VX – otrov smrtonosan nakon 15 minuta

Još snažniji od sarina jest otrov VX, koji se također koristi kao kemijsko oružje. Nervni agens VX u Sjedinjenim Američkim Državama klasificiran je kao oružje za masovno uništenje. VX je agens bez okusa i mirisa, i po konvenciji o kemijskom oružju njegovo je korištenje nedopustivo “osim u istraživanju, za medicinske i farmaceutske svrhe”.

VX je posebno moćan jer je postojan agens: nakon što se pusti u atmosferu, sporo isparava. U normalnim vremenskim uvjetima, VX može trajati danima na površinama te mjesecima u vrlo hladnim uvjetima. VX je također brzodjelujući agens. Simptomi se mogu pojaviti samo nekoliko sekundi nakon izlaganja.

Može se proizvesti u tekućini, kao krema ili kao aerosol. Samo jedna kapljica u kojoj se nalazi 10 miligrama VX-a, apsorbirana kroz kožu, dovoljna je da prouzroči fatalan prekid rada živčanog sustava. VX je u prvoj polovici pedesetih otkrio Ranaji Gosh, kemičar koji je radio za britansku Imperijalnu kemijsku industriju.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)