Razgovori o konkretnim detaljima o kojim ovisi i moguće konačno rješenje

Vrijeme:3 min, 31 sec

 

– Najvažniji aspekt je da paket u cijelosti treba biti prihvatljiv iz perspektive Venecijanske komisije – pojasnila je direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst

Pregovori o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini nastavljeni su jučer uz promjenu u sastavu posredničkog tima. Uz domaće političke lidere, u potrazi za konkretnim rješenjima za izmjene Izbornog zakona BiH u predstavništvu EU-a u Sarajevu našli su se dosadašnja europska posrednica Angelina Eichhorst i novi američki veleposlanik u BiH Michael Murphy, piše Večernji list BiH. On je i službeno preuzeo američku posredničku ulogu od Matthewa Palmera, koji uskoro preuzima novu diplomatsku dužnost u Londonu. – Ja sam preuzeo odgovornost i ja ću biti sastavni dio s predstavnicima EU-a i Angelinom Eichorst s nadom da ćemo u idućim danima završiti ove pregovore – rekao je Murphy.

Novi trenutak

Hoće li i koliko ovo kadrovsko osvježenje nešto donijeti samim pregovorima, znat će se vrlo brzo. Murphy ističe da se pojavio novi geopolitički trenutak u Europi koji BiH treba iskoristiti te je naglasio da dogovor o izmjeni Izbornog zakona ne znači dogovor pod svaku cijenu. – Imam tri stvari za naglasiti. Prvo, pojavio se novi geopolitički trenutak u Europi, uključujući zapadni Balkan, čime je otvorena nova mogućnost za BiH koja podrazumijeva odgovornost domaćih političkih lidera kako bi iskoristili priliku koja im se pružila – kazao je američki diplomat pred nove pregovore. Istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države, Europska unija i OESS tu da pomognu Bosni i Hercegovini. – Mi smo tu pomoći domaćim liderima kako bi postigli kompromise i konsenzuse i iskoristili pruženu priliku – dodao je. Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst kazala je kako je sada važnije nego ikada pružiti potporu BiH. – Sada je važnije nego ikada da ostanemo ujedinjeni i branimo vrijednosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Putinov napad na suverenog susjeda neprihvatljiv je i važno je da ostanemo ujedinjeni u zaustavljanju ovog rata – kazala je Eichhorst. Poručila je kako je kroz izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava BiH potrebno osigurati prava za sve građane. Podsjetila je i na poruke visokog predstavnika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella koji je dan ranije boravio u posjetu BiH. – Borrell je pozvao političke lidere ove zemlje da rade na očuvanju mira i sigurnosti. Naravno, da rade na postizanju dogovora za izmjene Ustava i Izbornog zakona, a kroz koje će se osigurati zaštita i omogućiti prava svim građanima da biraju i da budu birani. U tom kontekstu je važno očuvanje integriteta izbornog procesa. On je uputio vrlo jasne smjernice za daljnje djelovanje Johannu Sattleru i meni da zajedno s američkim partnerima nastavljamo pomagati proces usuglašavanja pravnog okvira, a kroz koji bi se unaprijedilo povjerenje građana u demokratske procese i očuvanje mira i sigurnosti.

Građanima ove zemlje itekako su poznati elementi i sadržaji paketa o kojem se razgovara i koji je predmet pregovora. Moram naglasiti ono što je najvažniji aspekt, a to je da paket u cijelosti treba biti prihvatljiv iz perspektive Venecijanske komisije – pojašnjava Eichhorst. Naglašava kako bi se kroz izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH značajno približila kandidacijskom statusu EU-a.

Poruke dužnosnika EU-a

– Postizanje suglasnosti o izbornim i ustavnim reformama BiH će značajno približiti mogućnosti dodjele kandidacijskog statusa i tu povijesnu priliku treba iskoristiti – zaključila je Angelina Eichhorst. Jučer su na višesatne pregovore s Eichhorst i Murphyjem stigli lideri većine parlamentarnih stranaka i članovi pregovaračkih timova. Ipak, najviše se, kako je poručio i europski povjerenik Borrell, očekuje od čelnika SDA i HDZ-a BiH, stranaka koje su i do sada predvodile pregovaračke strane u ovom procesu.

Dan ranije, a nakon razgovora s Borrellom, predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je HDZ spreman na određene ustupke oko Doma naroda Federacije BiH, ali da ima i određene dodatne zahtjeve koji su, kako se izrazio Izetbegović, kruti. Lider HDZ-a Dragan Čović otkrio je pak da je Josep Borrell od njega i Izetbegovića tražio da se izjasne jesu li spremni intenzivno razgovarati o ovome kako bi riješili sve te da su mu oni to i potvrdili. Zanimljivo je da je SDP, koji je bojkotirao dosadašnje pregovore, donio odluku o povratku u razgovore oko izmjena Izbornog zakona što je, kako su poručili, plod dogovora i zajednički stav oporbenih stranaka.

Dragan Jurić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)