Što točno Amerikanci šalju Ukrajini: Uz Stingere i Javeline tu je i ubojiti dron koji košta samo 6000 $

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Sve oružje koje će biti poslano Ukrajini bit će tehnološki sofisticirano, lako za prijenos i zahtijeva kratku obuku

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je objavio dodatnu sigurnosnu pomoć Ukrajini od 800 milijuna dolara.

Bijela kuća je objavila da 800 milijuna dolara uključuje: 800 sustava protuzračne obrane Stinger, 9000 protutenkovskih sustava (2000 Javelin, 1000 laganog protuoklopnog oružja, 6000 AT-4 protuoklopnih sustava), 100 bacača granata, 5000 pušaka, 1000 pištolja, 400 strojnica, 400 sačmarica, više od 20 milijuna komada streljiva, uključujući granate. Riječ je o standardnom NATO streljivu, ali i onom koje odgovara ruskim standardima.

Dostava bespilotnih letjelica, rekao je američki predsjednik, “potkrepljuje naše obećanje da ćemo Ukrajini poslati naše najnaprednije sustave za njezinu obranu”.

Izvor iz američkih vojnih krugova rekao je da je riječ o sustavu Switchblade 300, koji je osmišljen za “precizne napade na živu silu” te se može koristiti na velikim udaljenostima. Riječ je o oružju koje se nosi u ruksaku, a vojni ga stručnjaci nazivaju “kamikaza dron” jer se spušta izravno na tenk ili grupu vojnika. Nakon udara u metu uništava se. Neki ga stručnjaci zovu i leteća sačmarica, dug je 61 centimetar i težak samo 2,7 kilograma.

Prvi je put korišten u Afganistanu 2010. godine. Cijena mu je samo 6000 dolara. “Dizajnirani su za Zapovjedništvo za specijalne operacije SAD-a i upravo su tip oružanih sustava koji mogu imati neposredan utjecaj na bojišnici”, rekao je Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika ministra obrane za The New York Times.

The New York Times navodi da je sve oružje, koje će biti poslano Ukrajini, tehnološki sofisticirano, lako za prijenos i, što je važno u ratnim okolnostima, zahtijeva kratku obuku.

Američki i europski dužnosnici žele poslati što više opreme koja je laka za korištenje malim grupama i koja ima tehnologiju koja može slomiti rusku obranu ili iskoristiti slabosti – umjesto ofenzivnog oružja poput tenkova i ratnih zrakoplova koji zahtijevaju znatnu logističku podršku.

Dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni javno opisati detalje prijenosa oružja, prenosi NYT. Dodajući da će Ukrajinci uspjeti ako mogu djelovati u malim skupinama, udarati na grupirane ruske snage, zatim nestati te postaviti novu zasjedu.

Ukrajina je tražila i komunikacijske sustave, a SAD potvrdio da su poslani, a uz njih i oprema koja će onemogućavati komunikaciju ruske strane.

Važan dio operacije je i doprema, o čemu je ovih dana u Slovačkoj i Bugarskoj razgovarao američki ministar obrane Lloyd J. Austin III.

Dužnosnici Pentagona su za NYT rekli da će pomoć Ukrajini biti isporučena brzo.
Željko Trkanjec/Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)