RUSKI PREDSJEDNIK PUTIN: Ukrajinci i Rusi su jedan narod, ali Ukrajincima su isprani mozgovi

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

“Želim reći da se specijalna vojna operacija odvija točno po rasporedu. Po planu. Sve postavljene zadaće uspješno su izvršene”, rekao je Putin na državnoj televiziji.

Putin kaže da se invazija odvija prema planu te hvali ruske vojnike nazivajući ih pravim herojima.

“Svi postavljeni ciljevi rješavaju se ili uspješno postižu”, dodaje, iako informacije zapadnih obavještajaca sugeriraju da Putinova invazija ide sporije nego je planirana.

Naime, njegova izjava u suprotnosti je s procjenama vojnih analitičara i obavještajaca zapadnih zemalja koji navode da ruska vojska ima goleme organizacijske, taktičke i logističke probleme i uz to nailazi na žestok ukrajinski otpor.

Ruski je predsjednik iznio niz optužbi protiv ukrajinskih snaga koje nije potkrijepio dokazima, uključujući da muče i ubijaju ruske ratne zarobljenike i koriste se civilima kao živim štitom.

Ustvrdio je da se ruska vojska bori za miran život stanovnika Donbasa, “demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine” kako bi se uklonila prijetnja s ruskih granica “koju Zapad kreira već godinama”.

Posthumno je nagradio jednog vojnika za kojeg je kazao da se raznio granatom kako ne bi bio zarobljen.

“Ukrajincima su isprani mozgovi”

Putin kaže da su Ukrajinci i Rusi jedan narod, ali da su Ukrajincima isprani mozgovi te da im se prijeti.

Sky News piše da Putin nastavlja s bizarnim tvrdnjama da se Rusija bori protiv neonacista i da Ukrajinci koriste civile kao živi štit.

Također, iako Ukrajina tvrdi suprotno, Putin tvrdi da su ruske snage osigurale humanitarne koridore kojima civili mogu pobjeći, ali da ih ukrajinski nacionalisti blokiraju.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)