Featured Video Play Icon

UŽIVO: Rusija priznaje separatiste; Putin se obraća javnosti, situaciju na istoku Ukrajine nazvao ‘kritičnom’

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je televizijsko obraćanje javnosti tijekom kojeg se očekuje se će objaviti važnu odluku o priznanju samoproglašenih proruskih separatističkih republika na istoku Ukrajine.

19.43 Putin se obraća javnosti.

Na samom početku rekao je da je “modernu Ukrajinu stvorila Rusija”.

“Kritičnom” je ocijenio situaciju na istoku Ukrajine.

Među ostalim, uputio je i izravnu prijetnju Ukrajini, rekavši da je Rusija “spremna pokazati vam kako izgleda prava dekomunizacija”.

“…Moramo shvatiti da kada govorimo o građanskom ratu, situacija u državi je bila izuzetno teška, ali stvaranje Ukrajine je rezultat boljševičke politike. Ukrajinu je stvorio Lenjin, on je bio njezin arhitekt, to potvrđuju arhivski dokumenti. Želite dekomunizaciju? Ok, može. Spremni smo vam pokazati što prava dekomunizacija Ukrajine znači”, govori ruski predsjednik.

19.25 Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je sastanak nacionalnog Vijeća obrane.

19.22 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je francuskom predsjedniku i njemačkom kancelaru u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da uskoro planira potpisati uredbu o priznanju dviju odmetnutih ukrajinskih pokrajina, objavio je Kremlj.

Emmanuel Macron i Olaf Scholz izrazili su razočaranje kada su to čuli tu odluku, priopćio je Kremlj.

Putin bi se kasnije u ponedjeljak trebao uživo putem televizije obratiti naciji.

19.20 Volodimir Zelensik, ukrajinski predsjednik, oglasio se na Twitteru.

“Obzirom na izjave izrečene na sastanku Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, obavio sam hitne konzultacije s Emmanuelom Macronom i Olafom Scholzom te sazvao sjednicu Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu”.

19.15 Kancelar Olaf Scholz održava hitne razgovore s “najbližim partnerima” nakon što je Putin priznao neovisnost separatističkih regija. Scholz je, podsjetimo, ranije upozorio Putina da bi priznanje proruskih pobunjenika bilo “unilateralno kršenje mirovnog sporazuma”, navodi se u priopćenju iz njegovog ureda.

19.09 Kremlj potvrdio: Putin će priznati proruske pobunjeničke teritorije kao neovisne republike.

19.07 AFP javlja da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

18.55 Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak bi trebao održati televizijsko obraćanje i očekuje se da će govoriti hoće li priznati samoprozvane proruske separatističke republike Donjeck i Lugansk, javlja BBC.

Pobunjenici koje podupire Rusija u tim područjima – koja se nalaze u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas – bore se protiv ukrajinske vojske od 2014., ali Moskva nije službeno priznala njihove samoproglašene republike. Ukrajina i Zapad strahuju da bi, ako se to dogodi, to moglo navesti Moskvu da otvoreno pošalje vojne snage u to područje.

Vezano

Ruske postrojbe krenule prema granici s Ukrajinom

Šiljo: Svi će se svrstavati: uz SAD, uz Rusiju, ili uz koga trećega!

Direktno HR/https://direktno.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)