MERDŽO ZA HMS: Izetbegovićeve tvrdnje su spin, hrvatska strana je ponudila modele koji ispunjavaju sve zahtjeve Europskog suda

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Tvrdnju lidera SDA Bakira Izetbegovića izrečene u Dnevniku D Federalne tv, kako su Hrvati u Neumu odbili prijedlog Palmera i Eichhorst koji im je jamčio izbor člana Predsjedništva BiH većinskom izbornom voljom hrvatskih birača, glavni tajnik HNS BiH Josip Merdžo nazvao je spinom, kojeg su bošnjački političari i mediji pokušavali ubaciti u medijski prostor i još to čine.

-Hrvatska strana je ponudila modele koji ispunjavaju sve zahtjeve presuda Europskog suda za ljudska prava i koji otklanjaju sve oblike diskriminacije te omogućavaju kandidaturu za sve državljane BiH bez obzira u kojem entitetu žive. Također, našim modelom je osigurano legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu što je usuglašeno s predstavnicima Venecijanske komisije kroz nazive pozicija članova Predsjedništva što je iznimno važno zbog pozivanja na vitalni interes i postupanja odgovarajućih klubova u Domu naroda FBiH, pojasnio je Merdžo za Hrvatski Medijski Servis. Podsjetimo glavni tajnik Hrvatskog Narodnog sabora BiH nio je član hrvatskog tima na pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH Josip Merdžo.

Drugi modeli su, pojasnio je Merdžo, polazili od prijedloga jedne liste za dva člana koja se biraju iz FBiH s nedefiniranim odnosom prema vitalnom interesu što bi bilo u suprotnosti sa sadašnjim odredbama Ustava BiH ili bi zahtijevalo dodatne radikalne izmjene koje odstupaju od proklamiranih ‘ograničenih’ izmjena Ustava.

-Uz ove suštinske nedostatke, ti modeli nisu osiguravali izbor legitimnog predstavnika hrvatskog konstitutivnog naroda i uvijek je postojala mogućnost manipulacije i utjecaja bošnjačke populacije na ishod izbora, kazao je Merdžo.

Podsjetio je kako, prema trenutno važećim odredbama Izbornog zakona postoje dvije liste s jasno navedenim odrednicama konstitutivnih naroda i jasnom poveznicom pobjednika dvije liste s dva kluba (bosnjackim i hrvatskim) u kontekstu pozivanja na vitalni interes. -Niti jedna presuda ECHR niti Ustavnog suda BiH ne traži da se to mijenja.

-Na prijedlog modela kojim se ispunjava odluka Ustavnog suda BiH za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH nije bilo primjedbi od strane predstavnika međunarodne zajednice osim uobičajenih i neargumentiranih političkih primjedbi nekih od predstavnika stranaka iz Sarajeva kazao je glavni tajnik HNS BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)