Prostor koji pokriva Elektroprivreda HZ HB jedini bez poskupljenja struje

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

Najavljeni rast cijene električne energije nizu gospodarskih grana u BiH izazvao je negodovanje različitih udruga koje okupljaju poslodavce, ali je u ovom trenutku sigurno da na prostoru koji pokriva Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne neće biti povećanja cijena za malo i srednje poduzetništvo, piše Večernji list BiH.

Korisnici

Kad su u pitanju korisnici univerzalne usluge, kućanstva i malo gospodarstvo, cijene električne energije kupcima JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar neće rasti, potvrdila je Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija u EP HZ HB.

A za kupce iz kategorije ostale potrošnje, koji električnu energiju kupuju po tržišnim cjenovnim modelima, formirana je, podsjetila je, radna skupina koju čine predstavnici Vlade Federacije BiH, gospodarstvenika i elektroprivreda.

– Mi ovdje aktivno sudjelujemo, a konačnu odluku po tom pitanju donijet će Vlada FBiH – dodala je Buntić, objasnivši kako je javnosti poznato da je tržište električne energije otvoreno i da veliki kupci sami biraju opskrbljivača te zaključuju ugovore o opskrbi po tržišnim uvjetima, a također je poznato da je cijena električne energije na tržištu drastično porasla.

– Prva tri tromjesečja tekuće godine bila su hidrološki izrazito loša, ali smo navrijeme poduzeli sve mjere štednje u poduzeću te, zahvaljujući tome, bez obzira na visoke cijene energije na tržištu, kao što sam rekla, nećemo podizati cijenu kućanstvima, kako je to nedavno i na konferenciji za medije rekao naš generalni direktor mr. sc. Marinko Gilja – zaključila je ona.

S druge pak strane, s prostora koje pokrivaju druga dva poduzeća već danima stižu različita upozorenja i apeli poduzetnika koji ističu kako će im poslovanje biti ugroženo ako dođe do najavljenih poskupljenja električne energije.

Gospodarski subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva zatražili su od Elektroprivrede Republike Srpske da preispita odluke o povećanju cijene električne energije za potrošače iz ovih sektora i da se cijena korigira na iznos od 45 eura po megavatsatu, priopćeno je iz Gospodarske komore Republike Srpske.

Na sjednici gospodarskih društava iz Udruge trgovine i Udruge turizma i ugostiteljstva, koja je održana u Gospodarskoj komori Republike Srpske, zaključeno je da ovim gospodarskim subjektima nije prihvatljivo ponuđeno povećanje cijene električne energije te da od Vlade RS očekuju da organizira sastanak radi postizanja dogovora s opskrbljivačem te izvrši nužne korekcije predloženih cijena.

Predloženim povećanjem izravno se ugrožava i ispunjavanje svih drugih obveza, s velikom izvjesnošću potpunog i trajnog prekida poslovanja za mnoge subjekte, što ima dalekosežne posljedice na društvo u cjelini – navodi se u priopćenju.

Samostalni sindikat rudara i pregovarački tim Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dogovorili su, pak, nedavno povećanje otkupne cijene ugljena i uvezivanje radnog staža koje bi se izravno trebalo odraziti na cijenu električne energije na prostoru koji pokriva Elektroprivreda BiH.

Prema usvojenim zahtjevima, cijena električne energije bi u idućoj godini mogla porasti i za više od 38 posto.

Pitanje povećanja

Podsjećamo, nedavno postignuti sporazum s rudarima, između ostaloga, definira povećanje cijene ugljena za 20 posto, što se odnosi na sve vrste ugljena iz svih rudarskih objekata u rudnicima ugljena u sastavu koncerna EP BiH.

Ipak je generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija potvrdio da sporazum koji su postigli s rudarima znači da cijena struje za kućanstva neće biti veća u 2022. godini.

Međutim, gospodarski subjekti iz ovog dijela Federacije već su u više navrata upozorili na posljedice povećanja cijene električne energije te kako je 20-postotno poskupljenje “gornja granica do koje gospodarstvo neće doći u ozbiljne probleme”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo