“Najlažljiviji intervju godine, Bakir Izetbegović za HTV: Učinili smo sve što smo mogli da bh. Hrvatima ogadimo BiH”

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

“Najlažljiviji intervju godine 2021., Bakir Izetbegović za HTV: Učinili smo sve što smo mogli da bh. Hrvatima ogadimo BiH”, napisao je na Facebooku, prof. dr. Mile Lasić, referirajući se na intervju za Dnevnik HTV-a predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, u kojem je kazao da bošnjački politički establishment na čelu s njegovom SDA čini sve kako bi se Hrvati u BiH osjećali relaksirano te kako bi im “omilili BiH”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kratki komentar profesora Lasića odlično je sažimanje svih teza koje je cinični Izetbegović iznio u središnjoj informativnoj emisiji HRT-a.

 

Podsjećamo, Izetbegović je, odgovarajući na tvrdnju da bošnjački unitarizam i srpski separatizam jednako dezintegriraju BiH rekao da on taj unitarizam ne vidi,

“Ja ga ne vidim, kada je u pitanju bošnjački unitarizam. Činimo sve da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, osjećaju “relaksirano”. Imaju na razini države stotinu bitnijih pozicija koje vladaju državom i na razini Federacije oko 200. Hrvati imaju paritet. Ima ih 15% u državi i imaju preko 33% pozicija ministarskih, direktorskih itd. Dakle, Hrvati od tih 300 važnih pozicija imaju 46 pozicija preko onoga što im Ustav zajamči. I imaju ovu jednu, Željko Komšić, s kojom su nezadovoljni. Imaju 46 gdje bi trebali biti zadovoljni jer su ih dobili na uštrb Bošnjaka. Bošnjaci imaju 46 pozicija manje u namjeri da Hrvatima “omile” BiH. Ne vidim ja tu neki pokušaj dominacije, unitarizma”, kazao je Izetbegović.

CINIČNI IZETBEGOVIĆ: Hrvati se osjećaju relaksirano, odrekli smo se 46 pozicija da im omilimo BiH

Mile Lasić umirovljeni je profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na kojem je predavao od pokretanja studija politologije.

Smatra ga se vodećim eurologom u BiH i jednim od najboljih politologa u bivšoj Jugoslaviji.

Posebno su značajne njegove knjige koje govore o tematici Europske unije te integriranja u istu poput “Europska unija – nastanak, strategijske nedoumice i integracijski dometi”, “Uzaludni proeuropski pledoaje – prilozi ‘refleksivnim modernizacijama’”, “Transnacionalne socijalizacije politike i institucije Europske unije”, ali i “Aporije multikulturalnosti u svijetu i kod nas.”

Lasić je pisao i za mnoge istaknute tiskovine u BiH poput Večernjeg lista, Dnevnog lista, Oslobođenja i drugih.

Profesor Lasić rođen je u mjestu Uzarići pored Širokog Brijega, bio je jugoslavenski i bh. diplomat u Njemačkoj, a posljednjih petnaestak godina proveo je na mostarskom Sveučilištu.

B. G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)