Američke i europske partnere potičemo da svojim pristupom onemoguće blokade od strane bošnjačkih stranaka u FBiH

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

 

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 27. redovita sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju za javnost koje je medijima dostavljeno nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH stoji da je ključno političko pitanje reforme izbornog zakonodavstva i rješavanje najveće postdaytonske političke krize bila je u fokusu današnje sjednice.

-U okolnostima kada su izrijekom sve bošnjačke stranke napustile pregovore oko reformskog procesa na današnjoj sjednici razgovaralo se o nastavku daljnjih koraka, navodi se u priopćenju.

 

 

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je sljedeće zaključke.

1. Pozivamo sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost u situaciji kada svojim potezima dovode budućnost države Bosne i Hercegovine u pitanje. Žurni nastavak pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona je nužna pretpostavka stabilizacije i nastavka euroatlantskog puta BiH.

2. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima SAD/EU na uloženim naporima u pregovaračkom procesu te ih potičemo da svojim proaktivnijim pristupom onemoguće daljnje blokade od strane bošnjačkih stranaka u Federaciji. Smatramo kako iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i Aneksom IV. istoga, omogućavaju daljnju političku destabilizaciju.

3. Osuđujemo unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga. Sukob ova dva koncepta koji danas doživljava kulminaciju jednako razgrađuje državu BiH i produbljuje podjele. Retorika prijetnje, straha i sukoba koju koriste je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo.

4. Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje je temelj Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.