U Mostaru preminuo Mladen Naletilić Tuta

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

 

Mladen Naletilić Tuta, nekadašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne s kojom je ratovao na području RH i BiH, osuđen zbog ratnih zločina pred Haaškim sudom na višegodišnju kaznu zatvora, umro je u petak u 75. godini od posljedica srčanog udara, potvrđeno je Hini iz neslužbenog izvora.

Kako je za Hinu potvrdio njegov bivši suborac, Naletilić je preminuo na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gdje je bio smješten više dana zbog posljedica teškog srčanog udara.

„Preminuo je prije nekoliko sati. Bio je u komi i nije se ni budio“, rekao je oko 21,00 sat izvor iz vojnih struktura. I na stranci Wikipedije u petak navečer je 17. prosinca 2021. ispisan kao datum njegove smrti. Rođen je 1. prosinca 1946. u Širokom Brijegu. Odmah po punoljetnosti napušta tadašnju Jugoslaviju i odlazi u Njemačku. Pridružuje se emigrantskoj organizaciji Ujedinjeni Hrvati Njemačke. Osniva Kažnjeničku bojnu, s kojom po izbijanju rata 1992. prelazi u BiH. Čine ju dragovoljci iz raznih zemalja.

U prosincu 1993. uključena je u sastav 2. Gardijske brigade HVO-a. Njihov zapovjednik Mladen Naletilić Tuta, međutim, ulazi u sukobe i s visokim dužnosnicima HVO-a. Proziv njega je 1998. podignuta haaška optužnica, izručen je u Haag u ožujku 2000. godine.

U tamošnjem pritvoru bio je jedan od aktivnijih pritvorenika. Bavio se sportom, redovito je igrao odbojku, družio se sa Slobodanom Miloševićem, a mediji su donosili i izvješća kako je igrao šah s Vojislavom Šešeljom.

Osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH te je nakon izdržane dvije trećine kazne od 20 godina  u veljači 2013. pušten na slobodu. Većinu kazne proveo je u haaškom pritvoru dok je zadnjih pet godina bio u zatvoru Rebibbia u Rimu.

Vecernji.ba/ https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)