Zločin nad Hrvatima u Križančevu selu: Svjedok opet promijenio iskaz, tužitelj ga podsjetio što je ranije govorio

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine govorio je o pokušaju prebacivanja ljudi preko linije u prosincu 1993. godine, piše detektor.ba

Svjedok Ahmet Kalčo kazao je da je bio na liniji u Sivrinom Selu kada je oko dva sata iza ponoći vidio Rokija i nekoliko ljudi.

“Vidio sam s njim dvoje-troje ljudi, žena i dvoje djece. Pokušao sam pozvati zapovjednika zbog tih koji su došli da prođu liniju. Kako sam dobio, oni su nestali”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je Roki pokušao da ga spriječi da pozove zapovjednika, ali da je ga je na kraju uspio kontaktirati. Naveo je da su Roki i drugi poslije toga bili zatvoreni.

“Pušteni su kad je trebao biti napad u Križančevom Selu”, rekao je Kalčo, dodavši da je čuo da su obećali da će biti prvi u napadu.

Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću zvanom Roki, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću sudi se za ubojstva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradine i Dubravicu kod Viteza 22. prosinca 1993. godine.

Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Tarahija zapovjednik Trećeg bataljuna ove postrojbe, Sivro pomoćnik zapovjednika za sigurnost, a Nurković pomoćnik za moral, dok su ostala četvorica bili pripadnici brigade.

Optuženi Sarajlić pitao je svjedoka jesu li njegovi suborci privođeni zbog sastajanja s Hrvatima, na što je on odgovorio da ne zna.

Sarajlić je rekao da je kuća koju svjedok spominje kuća njegovog oca, a da je on dolazio u obilazak jer su im pokradane stvari.

Svjedok Sejad Omanović kazao je da nije bio na smjeni kada je bio napad 22. prosinca. On je rekao da sutradan, kada je došao na liniju, nije ništa čuo, a tužitelj Ivan Matešić ga je podsjetio da je u istrazi naveo da je čuo da je bilo desetak zarobljenih i strijeljanih kod Rokijeve kuće, ali da ne bi “iznosio detalje, jer svakako se to zna”.

Svjedok, koji je rođak dvojice optuženih Omanovića, kazao je da jest rekao da ne bi ništa pričao kad mnogi znaju kako je bilo.

Omanović je potvrdio da je na liniji bilo šverca cigareta i hrane. U njegovom iskazu iz istrage navodi se da mu je jednom prilikom kazano: “Reci ljudima da ne pucaju, idu naši dolje uzeti hranu.”

Na pitanja braniteljice Čović, svjedok je kazao da je o strijeljanjima čuo nakon rata, a na dodatna pitanja tužitelja odgovorio je da ne zna je li je o tome čuo nakon događaja ili kasnije.

“Što god da kažem, nisam siguran”, rekao je Omanović.

Suđenje se nastavlja 17. prosinca.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori