Hrvatski narod u BiH: Nužni su „uvjerljiviji“ argumenti!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:2 min, 28 sec

 

„Bilo kakvo negiranje ili namjerno izostavljanje elementa konstitutivnosti kao bitne ustavnopravne odrednice BiH ne doprinosi stabilizaciji političke situacije, a usudio bih se reći niti međunarodnom miru i sigurnosti“, izjavio je eurozastupnik Tomislav Sokol komentirajući priopćenje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u kojem se BiH definira kao država s dva entiteta, ali ne i s tri konstitutivna naroda. Sokol dodaje da se u Europskom parlamentu snažno zauzima za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH polazeći od toga da je Hrvatima u BiH uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno nijednom drugom narodu u Europi (da sami biraju svoje političke predstavnike), da „su Hrvati od tri konstitutivna naroda najviše iskreno okrenuti prema Zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH“ i da je „pitanje zaštite Hrvata u BiH, koji su u ogromnom postotku i građani EU, pitanje očuvanja temeljnih europskih vrijednosti“. „Stoga ću se kao hrvatski zastupnik i dalje neumorno zalagati za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, a ta ravnopravnost nedvojbeno podrazumijeva i reformu izbornog zakonodavstva“, zaključio je.

Sokol je pripadnik skupine tzv. mladih lavova HDZ-a, čija je glavna odlika bezuvjetna vjernost svom šefu, koji ih je i lansirao (ali samo dok to bude bio). Kao i njegov šef, svladao je eurokratsku frazeologiju. U svezi s BiH samo papagajski ponavlja ono što čujemo godinama, a što ne polučuje nikakav opipljiv rezultat. Dojam je da je za većinu naših europarlamentaraca BiH nekakva teorija, apstrakcija, da ju ne osjećaju, kao ni b-h Hrvate. Koji se, usput rečeno, nisu se borili za BiH, nego za Hrvatsku, Badinteru unatoč. Od njih ne ćete čuti da Hrvati, ako ne mogu ostvariti ni najosnovnija prava, trebaju obnoviti Herceg-Bosnu, ili jednostavno se iskopati iz protektorata koji ih neprestano briše. Već su davno zaboravili Bosansku Posavinu, i Srednju Bosnu, a zaboravili bi i Zapadnu Hercegovinu, ali Hercegovci se još nekako drže.

Mladi lav Sokol „zabrinut“ je za konstitutivnost, za stabilizaciju političke situacije, za jednakopravnost Hrvata, za očuvanje temeljnih europskih vrijednosti, pa čak i za međunarodni mir i sigurnosti. I konstatira da su b-h Hrvati najviše iskreno okrenuti prema Zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH, i da su u velikom postotku i građani EU. Ma sve je to lijepo, ali… I Sokol i njegov šef Plenković, i mnogi drugi, morali bi već jednom shvatiti – nakon svega što su nam priuštili Srbi, Bošnjaci i „međunarodna zajednica“ od 1990. do danas, da ne idemo dalje u povijesti – da nas nitko ne će zaštititi u ime univerzalnih, europskih i uzvišenih ideala, da se sami moramo zaštititi. Hrvatski narod – ma gdje bio – mora shvatiti da ono što se zove „međunarodna zajednica“ (!) funkcionira kao banka: samo uvažava sporazume u kojima nešto daje u zamjenu za nešto. U ovom slučaju bio bi to sporazum u kojemu mi Hrvati nešto tražimo, i nešto dajemo zauzvrat. Isticanje pripadnosti Europskoj uniji, NATO-u, demokratskom svijetu, itd., nisu dovoljni da se spasi b-h Hrvate, nego su za to nužni i drugi, „uvjerljiviji“ argumenti.

M. O./Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.