Dodik: BiH ne trebaju nikakvi izaslanici, nego unutarnji dijalog

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Dodik je rekao da je na sastanku s Peachom upoznao sugovornika o činjenici da Federacija BiH tri godine ne može izabrati federalnu Vladu, kao i to da Hrvati osporavaju izbor članova Predsjedništva iz hrvatskog naroda.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako je posebnog izaslanika britanskog premijera za zapadni Balkan Stuarta Peacha upoznao o činjenici da Republika Srpska ima namjeru ponašati se u skladu s Ustavom BiH i da ništa izvan Ustava neće učiniti, niti će pribaviti sebi.

Dodik je na sastanku s Peachom u Sarajevu istaknuo da je Republika Srpska faktor i strana u BiH koja treba biti poštovana i nikako drugačije se neće moći kretati dalje u BiH.

“Ako ostanemo u BiH koja je do sada postojala da se nameću rješenja, onda to znači ne biti na putu, nego pored puta svih događaja u nastojanju da se nametnu rješenja koja apsolutno ne dovode do konačnog i stabilizacijskog stanja”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka, javlja Srna.

Dodik je prenio Peachu kako BiH nema izazova vezano za rat i da je histerija koja se pravi potpuno nepotrebna.

On smatra da BiH ne treba neke izaslanike, da je potreban unutarnji dijalog, te kako nema nikakvih tabu tema i da bi mogli staviti sve točke na dnevni red i pokušati napraviti politički dogovor.

Dodik je naveo da su na sastanku s Peachom članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komšić govorili svoje, a da je on upoznao sugovornika o činjenici da Federacija BiH tri godine ne može izabrati federalnu Vladu, kao i to da Hrvati osporavaju izbor članova Predsjedništva iz hrvatskog naroda.

“To su sve pitanja koja trebamo staviti na dnevni red i pričati o njima. Nisam stekao dojam da će Peach nešto jednostrano ovdje pokušati. Čeka ga teška misija da shvati o čemu se ovdje radi, ali ako oni smatraju da treba trošiti novac britanskih građana na razne izaslanike i misije, mi nemamo ništa protiv. Pričat ćemo s njim uvijek kada on žele”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je tijekom sastanka izrazio žaljenje zbog činjenice koju je iznio Peach da je 56 ili 59 britanskih vojnika stradalo u BiH za vrijeme raznih operacija.

“Ja sam rekao da je stradalo i mnogo Srba od bombardiranja NATO-a i civila i da i za njima treba žaliti isto kao za britanskim vojnicima”, dodao je Dodik.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori