Odricanje od Božića: „I đavao se udalji… do druge prigode“

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

Naši „inkluzivisti“ šute, pa još se ne zna jesu li na strani Europske komisije, ili su na strani pape i njegova državnog tajnika, hrvatskog i francuskog predsjednika.

Europska komisija prihvatila je 26. listopada dokument naslovljen „Jedinstvo jednakosti“, sa smjernicama za izbjegavanje diskriminacije i promicanje inkluzivnosti. Predlaže da se umjesto “božićno vrijeme” kaže “blagdansko vrijeme”; da se umjesto “muž” i “žena” ili “otac” i “majka” kaže “supružnik” i “roditelj”; da se izbjegava pretpostaviti da su svi kršćani jer “ne slave svi kršćanske blagdane i svi kršćani ne slave te blagdane na iste datume”; da se umjesto “božićno vrijeme može biti stresno” kaže “blagdansko vrijeme može biti stresno”; da se nikad ne treba pretpostaviti da su svi heteroseksualci, ili da se svi identificiraju sa spolom po rođenju; da se ne upotrebljava izraz “dva spola”; da se umjesto “dame i gospode” kaže “dragi kolege”; da se u anketama za spol uvede i mogućnost “nebinarna” osoba i “ne želi se izjasniti”; da se u formularima upotrebljava ime ili uobičajeno ime umjesto krsno ime; da se u pripovijetkama ne koriste tipična imena iz jedne religije nego da se primjerice umjesto Ivan i Marija kaže Malika i Julio.

U razgovoru s novinarima na povratnom letu iz Grčke u ponedjeljak 6. prosinca papa Franjo komentirao je smjernice: „U povijesti su mnoge diktature to pokušale učiniti. Sjetite se Napoleona: još od toga doba… Sjetite se nacističke, komunističke diktature… to je navlastito razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspjeh“; „Europska unija mora se vratiti idealima otaca utemeljitelja, a to su bili ideali jedinstva, veličine, i paziti da ne krene putem ideološke kolonizacije. To bi moglo završiti podjelom među zemljama i biti uzrokom propasti Europske unije. Europska unija mora poštivati svaku državu i njezin unutarnji ustroj, raznolikost zemalja, a ne da ih želi činiti jednolikima. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namjera, ali tu valja biti na oprezu…. Svaka zemlja ima svoju posebnost, ali svaka je otvorena drugima. Suverenost Europske unije jest suverenost braće u jedinstvu u kojoj se poštuje individualnost svake zemlje. I budno paziti da ne postane nositeljicom ideološke kolonizacije. Zato je pitanje Božića anakronizam.“

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin nadopunio ga je: „Vjerujem da je želja za brisanjem svake diskriminacije ispravna”, ali da ovo “nije način da se taj cilj postigne” i da se time riskira uništiti čovjeka na dva načina: “Prvi je diferencijacija koja karakterizira naš svijet. Nažalost, postoji tendencija da se sve homogenizira budući da ne znamo kako poštovati čak niti legitimne razlike, koje ne bi trebale biti izvorom sukoba ili diskriminacije, već ih treba integrirati kako bi se izgradilo puno i cjelovito čovječanstvo. Drugi je zaboravljanje stvarnosti. A tko god ide protiv stvarnosti, stavlja se u opasnu situaciju.” “Tu je i poništavanje naših korijena, kršćanske dimenzije Europe, osobito s obzirom na kršćanske blagdane. Naravno, svjesni smo da Europa svoje postojanje i identitet duguje mnogim utjecajima, ali ne možemo zaboraviti jedan od glavnih, ako ne i najvažniji, samo kršćanstvo. Stoga, uništavanje razlika i uništavanje korijena znači upravo to, uništenje osobe.”

I hrvatski predsjednik Zoran Milanović u svom je osebujnom stilu komentirao navedene smjernice: “Imate smjernice u Europskoj komisiji, vidjeli ste tu glupost, smjernice da se ne spominje Božić. Što da se spominje? Oktobarska revolucija? Božić je Božić, i za one koji nisu vjernici, kao ja, i za one koji jesu.” “Europa je kulturološki kršćanski kontinent. To ne znači da nije otvorena za one koji su drugačiji, koji nisu kršćani, koji su muslimani…” “Temelji dobrog i lošeg u Europi su kršćanski (…) od arhitekture sela do velikih gradova, i to je činjenica”, istaknuo je i dodao kako “neki birokrati” pokušavaju to promijeniti “iz političke korektnosti”. “Zbog čega bih se ja uvrijedio? Ne idem u crkvu, ali Božić je Božić”, zaključio je.

I naš nedavni gost, francuski predsjednik Emmanuel Macron, komentirao smjernice: „Europa koja ljudima objašnjava kojim se riječima trebaju, a kojim se ne trebaju koristiti nije Europa kojoj se ja u cijelosti priklanjam“. I dodao je: „U osnovi, to je glupost.“
Povjerenica Europske unije za jednakost Helena Dalli brzo je povukla dokument na doradu. To podsjeća na ono iz Evanđelja: „Pošto iscrpi sve kušnje, đavao se udalji od njega (Isusa) do druge prigode.“

Naši „inkluzivisti“ šute, pa još se ne zna jesu li na strani Europske komisije, ili su na strani pape i njegova državnog tajnika, hrvatskog i francuskog predsjednika.

 

M.O./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)