KARAMATIĆ: Strateška greška bilo je potpisivanje sporazuma za Mostar, treba pripremati povratak Herceg Bosne

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, izjavio je za Dnevnik.ba kako smatra da neće doći do izmjena Izbornog zakona jer je hrvatska strana u pregovore sa SDA ušla s minimalističkim zahtjevima.

“Već više od godinu dana ponavljam kako je bošnjačka politika predvođena SDA donijela odluku da krene u proces ‘rješavanja hrvatskog pitanja’, odnosno da uspostavi dominaciju nad Hrvatima”, rekao je Karamatić za Dnevnik.ba.

Član Predsjedništva HNS-a BiH ističe kako ne vjeruje da će do doći do izmjena Izbornog zakona BiH jer bošnjačka grupacija koja sudjeluje u pregovorima traži bilo kakav razlog da do dogovora na dođe.

“Amerikanci i drugi međunarodni dužnosnici koji navodno vode process ne razumiju da ih netko može lagati u oči – govoriti jedno, a raditi drugo. Kada to konačno shvate, bit će kasno za pregovarački proces”, mišljenja je Karamatić.

SDA, ističe Karamatić, ne želi dogovor i to da može okriviti druge jer do njega nije došlo, zato idu, dodaje, sa zahtjevom za koji unaprijed znaju da je Hrvatima neprihvatljiv.

Bojkot izbora 2022., koji se sve češće spominje kao opcija među građanima hrvatske nacionalnosti i hrvatskoj javnosti, za Karamatića je besmislen.

“Ne znam što bismo dobili tzv. ‘bojkotom’. Kada bi sve stranke s hrvatskim predznakom odbile sudjelovati na izborima, dovoljno je da, npr., SDP u Zapadnohercegovačkoj županiji sastavi listu s 20-ak imena i da na dan izbora iziđe glasovati Slavo Kukić. SDP tako dobiva sve županijske zastupnike, Skupština imenuje premijera i ministre, a zahvaljujući tom jednom glasu dobiju i još tri zastupnika u Parlamentu FBiH i tri izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH”, objašnjava Karamatić.

Priča o bojkotu je za Karamatića ‘naivna’.

“Vjerojatno nam Bošnjaci mogu nametnuti trećinu u Domu naroda Parlamenta FBiH, županije su ‘država u državi’ i imaju ovlasti preko kojih u slučaju potrebe legitimni predstavnici Hrvata mogu blokirati gotovo sve u Federaciji. Zbog čega u prvom redu HDZ BiH ne spominje tu opciju treba njih pitati”, izjavio je.

Stav HSS-a BiH, na čijem je čelu je, ističe, ili dogovor tri naroda i izgradnja države, ili reset na tvorničke postavke.

“Točnije, revitalizacija Hrvatske Republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu. O tome sam govorio 2018. na sjednici Predsjedništva HNS-a BiH i isticao da je potrebno pripremiti opciju povratka na Herceg-Bosnu jer je jasno da Bošnjaci nastoje riješiti hrvatsko pitanje tako da Hrvati kao politički faktor nestanu. Nažalost, ostale kolege iz Predsjedništva BiH nisu podržale tu opciju”, rekao je.

Strateška greška, dodaje, bilo je potpisivanje Sporazuma za Grad Mostar kada je HDZ BiH pristao na sve zahtjeve bošnjačke strane uz obećanje da se će naknadno riješiti Izborni zakon.

“To je bilo naivno od svih onih hrvatskih predstavnika koji su vodili taj process. Smatram i sad kako je glupo, u najmanju ruku, u pregovore ući s minimalističkim zahtjevima. Da smo tražili Republiku, pregovarali bismo o entitetu i dobili Izborni zakon. Ovako nećemo dobiti ništa”, kazao je.

Imali smo, podsjeća, najave da će se Izborni zakon riješiti do rujna, a nakon toga se to pomjeralo, tjedan po tjedan dalje.

“Neozbiljno je. Sada imamo da je to najkasnije do kraja godine, odnosno, siječanj ili veljača. Početak kraja ove države bio je 2000. godine kad su nam Bošnjaci prvi puta nametnuli predstavnike na svim razinama vlasti. Ovo trenutno je samo process odumiranja”, rekao je Mario Karamatić za Dnevnik.ba.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori