SAD podržavaju Schmidta, bonske ovlasti i “Vladu BiH” koja nastoji “konsolidirati multietničku demokraciju i suzbiti korupciju”

Vrijeme:1 min, 21 sec

Sjedinjene Države pozdravljaju akciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da jednoglasno obnovi mandat za operaciju ALTHEA EUFOR-a. Ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju State Departmenta, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju se ističe kako je “Ured visokog predstavnika civilna misija koja odgovara EUFOR-u ALTHEA”. Također, dodaje se, “igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak Bosne i Hercegovine na njenom odabranom euroatlantskom putu”.

-Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu sposobnost da izvršava sve potrebne ovlasti, uključujući bonske ovlasti, sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu za europsku integraciju .

Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu potporu međunarodne zajednice u ovom zadatku. Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tijekom rasprave o njegovom izvješću na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladu BiH jer ona nastoji konsolidirati multietničku demokraciju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike za sve ljude, stoji u priopćenju State Departmenta.

Podsjetimo Vlada BiH ne postoji. Postoji Vijeće ministara BiH, koje već mjesecima ne funkcionira. Christiana Schmidta Vijeće sigurnosti UN-a nije imenovalo visokim predstavnikom, zbog čega mu jučer nije niti dozvoljeno da se, čak ni putem video linka, obrati tom tijelu, a Bonske ovlasti, nemaju pravnog utemeljenja u Daytonskom sporazumu.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)