Escobar: Spriječit ćemo povratak u problematičnu prošlost BiH

Vrijeme:1 min, 52 sec

Njegovo obraćanje prenosimo u nastavku.

Posebni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar obratio se Odboru za vanjske poslove Zastupničkogg doma Kongresa o angažmanu američke administracije na tom dijelu Balkana.

Njegovo obraćanje prenosimo u nastavku:

– Predsjedatelju Keating, rangirani članu Fitzpatrick, uvaženi članovi podkomiteta, hvala što ste me pozvali da razgovaram o angažmanu SAD-a na Zapadnom Balkanu. Za više od tri desetljeća, regija je bila u fokusu stalne pažnje i ulaganja SAD-a i Bidenova administracija dijeli ovu posvećenost regiji koji je povjesni, politički, kulturni i geografski dio Europe.

Naš cilj za svih šest zemalja regije jeste da podržimo uspješne integracije u europske institucije i eventualnog pristupanja EU. Mi smo radili s našim partnerima iz EU na jačanju poruke da pristupanje ostaje realna mogućnost u realnom vremenskom okviru, poticaj koji je kritičan za kontinuiranu političku volju onih koji se zalažu za provedbu teških reformi i jačanju otpora štetnom ruskom i kineskom utjecaju i aktivnostima koje se nalaze na pragu Europe.

U Bosni i Hercegovini, američko rukovodstvo ostaje ključno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i svega što se postiglo u posljednjih 26 godina pod Daytonskim mirovnim sporazumom. Sada radimo sa EU i drugima na vršenju pritisaka kako bi se provele reforme kako bismo osigurali BiH mjesto u evroatlantskoj zajednici. Jasan put BiH od Daytona do Bruxellesa vodi kroz kontinuiranu reformu, uključujući postepene izborne i ekonomske reforme, i reforme vladavine zakona koje će koristiti svim njenim građanima. Mi i EU vršimo pritisak na ove promjene; ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su neophodni u ovim naporima. Nedavne prijetnje državnim institucijama od strane Milorada Dodika su opasne i prijete potkopavaju Daytona i europski izbor i perspektivu svih građana BiH.

Mi smo energično angažirani sa lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo povukli sve poteze koji će spriječiti povratak u problematičnu prošlost BiH, umjesto da se osigura njena svjetlija budućnost. Zahvaljujući velikodušnoj dvostranačkoj podršci Kongresa, američka pomoć odražava naš položaj u posvećenosti zapadnom Balkanu. Sjedinjene Države su osigurale preko 2,4 milijarde dolara pomoći regiji u proteklom desetljeću. Samo u fiskalnoj 2021. godini, preko 145 milijuna dolara pomoći dodijeljeno je za unapređenje regije na europskom putu i izgradnju otpornosti na negativne vanjske utjecaje, stoji upripćenju Gabriela Escobara.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)