LJUBIĆ: Dok kritiziraju Dodika bošnjačke stranke od SDA do Naše stranke pretvaraju FBiH u repliku RS

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić ocijenio je za N1 kako je “paradoksalno da bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoko kritiziraju Dodika, a traže ukidanje konstitutivnosti naroda čime se derogira pozicija Hrvata. To vodi u pretvaranje Federacije u bošnjačku repliku RS”.

Ljubić je kazao kako je politička klima možda najlošija od Daytona s obzirom da se nalazimo u dubokoj institucionalnoj krizi. Smatra, međutim, kako ova kriza može predstavljati i šansu da krenemo u rješavanje suštinskih pitanja koja se tiču harmonizacija naroda u BiH i provođenja suštinskih reformi.

Upitan je li opravdana blokada bh. institucija, koja dolazi od političkih predstavnika iz RS, Ljubić je kazao:

-Ja ne mogu opravdati blokade institucija, međutim odluke bivšeg visokog predstavnika nisu dovele do pozitivnih procesa, posebno pomirenje među narodima. Inzkova odluka nije razlog nego je povod. Pravi je razlog što u BiH teku procesi koji će odrediti budućnost. Političke stranke u RS zauzimaju čvršću poziciju kako bi što više ojačale “entitetsku državnost”.

Predstavnici RS svoj entitet, kaže, nazivaju državom. -Sama činjenica da po Daytonu postoji i entitetsko državljanstvo na neki način daje im povoda. Jasno je da entiteti ne mogu biti države. Iako, nažalost, tako se pretvaraju, dodaje.

Ljubić kaže kako je za njega kao predstavnika Hrvata najvažnije pitanje kako izmijeniti Izborni zakon s temeljnim principom Ustava – konstitutivnošću naroda.

-Ako bi mi riješili te odnose u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka, onda bi i s predstavnicima Srba našli zajednički jezik. Ono što se događa Hrvatima, od bošnjačke većine, srpska strana koristi kao izgovor ili povod za svoje akcije, primjećuje Ljubić.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH komentirao je i sastanak Izetbegovića i Milanovića?

-Nije loše što su se sastali. Ali izjave Izetbegovića nakon sastanka ne daju mi previše povoda za optimizam. Paradoksalno je da bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoko kritiziraju Dodika, a traže ukidanje konstitutivnosti naroda čime se derogira pozicija Hrvata. To vodi u pretvaranje Federacije u bošnjačku repliku RS, zaključio je Ljubić.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.