PLENKOVIĆ O PALMEROVU PRIJEDLOGU: Hrvatska se protivi banalizaciji Dejtonskog sporazuma, zalažemo se za ravnopravnost naroda

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

Banalizacija, simplifikacija Daytonskog sporazuma protivna je njegovu duhu, slovu i logici, i Hrvatska se zalaže za jednakopravnost, da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković danas u Bjelovaru.

Da bi problem izbornog zakona riješio posebni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer predložio je u utorak “uklanjanje etničkih prefiksa” kod izbora članova Predsjedništva BiH te zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

“Palmer traži kompromise. Čemu se mi najviše protivimo je jedna banalizacija, simplifikacija koja otprilike ide od Dejtona do Brisela i ona je protivna i duhu i slovu i logici Dejtonskog sporazuma. Naša je zadaća da to tumačimo međunarodnoj zajednici, da se zalažemo za ravnopravnost, da se zalažemo da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi”, ustvrdio je.

Objasnio je da sastanci s predstavnicima iz BiH, poput jučerašnjeg s Bakirom Izetbegovićem i prošlotjednog s reisom Huseinom Kavazovićem predstavljaju pokušaje Hrvatske da “podigne intenzitet dijaloga, intenzitet razumijevanja, da BiH “funkcionira dobro i da je stabilna” da ide prema EU.

“Mi ćemo na tom putu pomoći vodeći računa da smo i prijatelj i saveznik i partner i odvjetnik BiH, više nego bilo tko drugi”, rekao je Plenković.

Američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Methew Palmer, koji je večeras stigao u Sarajevo jučer je za Glas Amerike je izjavio kako da će SAD pomoći u postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona, ali da je odgovornost na političarima iz BiH koji moraju biti spremni na kompromise i teške odluke.

Prema Palmerovim riječima, SAD u BiH žele vidjeti ograničene ciljane promjene Ustava koje bi uklonile etničke prefikse s izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije, ali da nema govora o reduciranju ovlasti domova naroda. Dodao je da je temelj za izbornu reformu princip “jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda.” Istaknuo je i da vjeruje da je moguće zadovoljiti princip legitimnog političkog predstavljanja Hrvata sukladno Daytonskomm sporazumom, a opet u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. Palmer je izjavio da se pod legitimnim predstavljanjem Hrvata podrazumjeva da pojedinac koji zastupa interese Hrvata u daytonskim strukturama i daytonskim sustavima bude izabran većinom hrvatskih glasova.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)