Palmer stigao u Sarajevo, veleposlanstvo SAD objavilo tweet koji odudara od njegovih stavova

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Specijalni izaslanik SAD zadužen za reformu Izbornog zakona BiH, Matthew Palmer sinoć je doputovao u Sarajevo.

Palmer se odmah po dolasku u glavi grad BiH susreo s veleposlanicom OESS-a Kathleen Kavalec, Specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Sattlerom, američkim veleposlanikom u BiH Ericom Nelsonom te članovima SIP-a. Na sastanku je razgovarao o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH.

Tweet američkog veleposlanstva u BiH.

– Jednakost glasa svakog građanina i njihovo pravo da se kandidiraju u centru su demokracije i ključna prilika koju će BiH iskoristiti ove godine – naveli su na Twitteru iz Veleposlanstva SAD u BiH

Neposredno pred odlazak u Bosnu i Hercegovinu, specijalni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer izjavio je jučer za Glas Amerike da će SAD pomoći u postizanju dogovora oko izmjena Izbornog zakona, ali da je odgovornost na političarima iz BiH koji moraju biti spremni na kompromise i teške odluke.

Prema Palmerovim riječima, SAD u BiH žele vidjeti ograničene ciljane promjene Ustava koje bi uklonile etničke prefikse s izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije, ali da nema govora o reduciranju ovlasti domova naroda. Dodao je da je temelj za izbornu reformu princip “jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda.” Istaknuo je i da vjeruje da je moguće zadovoljiti princip legitimnog političkog predstavljanja Hrvata sukladno Daytonskomm sporazumom, a opet u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. Palmer je izjavio da se pod legitimnim predstavljanjem Hrvata podrazumjeva da pojedinac koji zastupa interese Hrvata u daytonskim strukturama i daytonskim sustavima bude izabran većinom hrvatskih glasova.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori